Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2015.
05:12
A. Vučićević - Vesti A

Stranke troše iz džepa građana

Vlada Srbije štedi na platama i penzijama građana Srbije kako bi se popunile rupe u budžetu, ali za finansiranje stranaka i reklamiranje državnih preduzeća para nikada nije falilo. Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, političke stranke su u 2014. godini za redovan rad i izbornu kampanju potrošile iz državne kase 23,6 miliona evra, što znači da se praktično za funkcionisanje stranaka novac uzima iz džepa građana.

A. Čukić
Za mitinge nema da nema: Predizborni skup Srpske napredne stranke

Prema rečima Miroslave Milenković, članice Saveta za borbu protiv korupcije, to je situacija koja je ista godinama unazad i predstavlja veliku opasnost za budžet Republike Srbije.

Na vrhu liste onih koji troše najviše novca iz kase svakako je SNS, koja je u 2014. potrošila nešto više od 8,3 miliona evra. Na drugom mestu se nalazi SPS sa potrošenih 4,6 miliona evra, a na trećem mestu je DS sa oko dva miliona evra. Četvrto mesto zauzimaju Zeleni Srbije sa utroškom od nešto više od 1,6 miliona evra. Peto mesto pripalo je LDP-u Čedomira Jovanovića sa neznatno manjim iznosom od Zelenih Srbije.

Agencija u izveštaju navodi da svega 10 posto ukupnog novca kojim stranke raspolažu čine prilozi fizičkih lica, što je nešto manje od 2,5 miliona evra, a razne firme i preduzeća finansijski su pomogla stranke sa svega 815.000 evra. DS drži prvu poziciju kada je reč o količini prikupljenog novca od članarina sa 83.000 evra.

Milenkovićeva je navela da situacija nije ništa bolja ni kada je reklamiranje državnih preduzeća i institucija u pitanju jer je prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije u ovu svrhu potrošeno od 2011. do 2014. godine 60,9 miliona evra.

- Cifra o kojoj se govori je minimalni deo stvarnog iznosa jer podaci nisu kompletni zato što Vlada Srbije kao i mnoga velika javna preduzeća nisu dostavila kompletne podatke. Mi procenjujemo da bi ta cifra premašila 840 miliona evra ukoliko bismo imali sve potrebne podatke - rekla je Milenkovićeva.

Ona navodi da Telekom i Srbijagas i pored kazne koja im je upućena nisu dostavili podatke i da bi država to trebalo da sankcioniše.
- Takođe odgovorno tvrdim da i podaci koji su nam dostavljeni u velikom procentu nisu tačni - ističe Milenkovićeva.

Ona je dodala da su mediji u dosluhu sa vlašću, zbog obostrane koristi koja se ogleda u tome da mediji imaju finansijsku dobit, a vlast bolju sliku u javnosti.
Vlada Srbije se, kao i prethodnih godina, nije oglasila ni povodom izveštaja Agencije, ni povodom izveštaja Saveta.

Nezakonito finansiranje SNS?

Agencija je u izveštaju navela da postoji sumnja da je SNS deo novca za prošlogodišnju izbornu nabavljen protivzakonito. Na račun stranke je 2.677 ljudi uplatilo po 40.000 dinara. Međutim, među njima je bilo i korisnika socijalne pomoći, kao i osoba koje taj novac nisu imale na računima, već su ga u gotovini uplaćivale na njih, a zatim na račun SNS-a. Takođe, u izbornoj 2012. godini, registrovano je 2.226 uplata SNS-u u istom iznosu od po 19.000 dinara, što se ocenjuje kao interni partijski dogovor.

Intervjui iz državne kase

Miroslava Milenković istakla je problem finansiranja velikog broja televizijskih intervjua i emisija u cilju reklamiranja određenih političkih lidera.
- U izveštaju jasno piše da je bivša ministarka Jasna Matić svoju kolumnu u jednim novinama plaćala preko ministarstva, kao i da su iz državne kase plaćeni intervjui Bojana Pajtića i Rasima Ljajića. Takvih je primera još. To je velika sramota, a o tome niko ne želi da govori - kaže Milenkovićeva

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online