Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.05.2010.
01:18
Tanjug A

Miletić: Najveća pretnja sa Kosova

U ovom trenutku, najveću pretnju Srbiji predstavlja jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić



"Prostor KiM je snažno uporište organizovanog kriminala, i to je nešto što u ovom trenutku predstavlja najveći bezbednosni izazov za Srbiju", naglasio je general Miletić u intervjuu sutrašnjim "Novostima".


Na pitanje da li očekuje nov talas nasilja na Kosovu posle odluke Međunarodnog suda pravde, on je odgovorio da je "pretnja nasiljem oprobani metod kojim Albanci na KiM vrše pritisak na međunarodnu zajednicu".


"Ukoliko odluka suda ne bude u skladu sa njihovim interesima, a ja se iskreno nadam da neće, može doći do destabilizacije i nasilja. Imam uveravanja komandanta Kfora da će njihove snage na KiM sprečiti da se tako nešto desi", rekao je general Miletić.


Napomenuvši da "dosadašnja iskustva govore da se svaka nestabilnost na KiM neposredno odražava na bezbednost u celom regionu, a posebno na jug centralne Srbije", on je istakao da je Vojska Srbije "spremna za odgovor na takav scenario i ima dovoljno kapaciteta da obezbedi mir na tom prostoru".


Miletić je rekao da je razvoj situacije uslovio potrebu za održavanjem sastanaka na visokom nivou sa Kforom i da će ubuduće ti sastanci biti redovni.


"Odlukom da obustave saradnju sa kosovskim snagama bezbednosti, posle njihovog angažovanja na proslavi Dana epopeje u Prištini, bez odobrenja Kfora, NATO nam je pokazao da nas doživljava kao ozbiljne partnere. A naša saradnja biće uspešna u onoj meri u kojoj se ljudi na KiM i duž administrativne linije budu osećali sigurno", istakao je načelnik Generalštaba.


On je rekao da je komandantu Kfora preneo zabrinutost zbog smanjenja broja njihovih vojnika na Kosovu, jer smatramo da se još nisu stekli uslovi za to.


Prema njegovim rečcima, "pozitivno je što je u februaru dogovoreno da se sva eventualna naredna smanjenja snaga Kfora sprovedu tek posle detaljnih analiza i procene bezbednosne situacije na terenu".


Kada je reč o reformi vojske, general Miletić je naglasio da kriza nije ozbiljnije ugrozila reformu našeg sistema odbrane i da će najkasnije do početka sledeće godine Srbija konačno dobiti profesionalnu vojsku.


Naša armija brojaće 30.000 ljudi, sa aktivnom rezervom, biće dobro uvežbana, naoružana i spremna da odgovori na sve bezbednosne rizike, rekao je on, naglasivši da ne postoji nijedna prepreka da se taj proces ne završi u zadatom roku.


Na pitanje da li je otvaranje vojne misije pri NATO znak približavanja članstvu u ovom vojnom savezu, načelnik Generalštaba je odgovorio da "intenziviranje saradnje sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir nije signal ili priprema za ulazak u NATO".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online