Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 04.12.2015.
13:26 >> 13:38h
Tanjug, Vestionline A

Vučić: Srbija neće zabiti nož u leđa Rusiji

Iako je ubeđen da bismo bolje prošli kod "željene" Evropske unije da nismo toliko okrenuti Rusiji, naš premijer Aleksandar Vučić ne želi da menja odnose sa braćom Rusima. I on i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov konstatovali su da su zadovoljni razvojem međusobnih odnosa i najavili intenzivniju saradnju.

Tanjug
Pazi, ovako, jesmo mi malo blesav narod, ali nismo ludi!

Rusija nastavlja da gomila investicije u Srbiji i one su već dostigle četiri milijarde dolara, naveo je Lavrov.

Vučić i Lavrov su danas (4. decembar) poručili da su pri kraju dogovori o poseti ruskog Dmitrija Medredeva Beogradu, što se planira za prvu polovinu naredne godine. Vučić je, zahvalivši Medvedevu što je prihvatio poziv da dođe, poručio da očekuje da tada budu potvrđeni mnogi zajednički dogovori i poslovi. 

- Mi smo mala zemlja i ne možemo da pomognemo Rusiji koliko ona može nama, ali smatramo da smo korektan partner, što pokazujemo i time što im nismo, kada je za Rusiju bilo teško, zabijali nož u leđa - rekao je Vučić i dodao da veruje da ljudi u Rusiji to poštuju. 

Lavrov: Bili smo i ostali saveznici

A Lavrov je ocenio da odnose dve zemlje odlikuju bliskost, solidarnost, i vekovna saradnja, te da smo uvek bili saveznici u svim ratovima, a da ćemo saveznici i ostati. 

Šef ruske diplomatije podsetio je da je Vučić boravio u njegovoj zemlji u oktobru i da se sprema poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva početkom naredne godine.

- Takav intenzivan dijalog i kontakti na visokom nivou korisni su za izgradnju čitave strukture nase saradnje - ukazao je Lavrov i ocenio da odnosi dve zemlje nisu opterećeni pokušajima uvođenja restriktivnih mera.

I srpski premijer je podsetio na tradicionalno dobre odnose i prijateljske odnose dve zemlje, što je, kako je naveo, potvrđeno i prilikom njegove poslednje posete Moskvi. Od tada je, dodao je, postignut dogovor o nekim ranijim dugovima, pa će Srbija, dodao je, isplatiti dug prema Gaspromnjeftu od 20 miliona evra vratiti do kraja godine i 6,5 početkom iduće, a dug NIS-a od 23 milijarde dinara biće namiren u ratama do 2018. godine.

- Svoje stare dugove Srbija ume da vraća i ponašamo se kao odgovorna i ozbiljna država koja ispunjava svoje obaveze - istakao je Vučić i zahvalio Ruskoj federaciji na pomoći i podršci u Unesku, u SB Ujedinjenih nacija, ali je zahvalnost izrazio posebno Lavrovu, koji "na svakom mestu pruža podršku nezavisnosti i suverenosti Srbiji". 

- Mi to umemo da poštujemo. Mi naše odnose razvijamo, želimo da budu dinamičniji. Za ekonomske odnose verujem da će biti u još bržem i dinamičnijem stepenu razvoja nego danas i nije reč samo o energetskoj već o građevinskoj privredi i poljoprivredi, u svim drugim oblastima u kojima možemo da sarađujemo. I mi to naše prijateljstvo sa ruskom federacijom ne mislimo da gasimo, uništavamo - izjavio je Vučić. 

Molba za Rusiju

Pomenuvši da nijedna vlada u savremenoj srpskoj istoriji nije imala toliko susreta sa ruskim zvaničnicima, Vučić je pomenuo i važnost razgovora o Severnom toku, gde je ponovo zamolio rusku stranu da nižom cenom gasa pomogne da se za nas važnim kolektivima - MSK i Azotara - obezbedi budućnost. Ta su vrata, kako je rekao, otvorena i u toku su završni razgovori. 

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov čestitao je Srbiji na dobroj organizaciji konferencije OEBS u Beogradu, te poručio da je RF zadovoljna razvojem odnosa sa Srbijom.

POVEZANE VESTI

Petak 04.12.2015. 14:13
Kada je Vučić u pitanje njemu se ne sme ništa verovati . Jednom izddajjnik UVEK izzdaajnik a Vučić se dokazao na primeru Kosova . Ne znam što se Rusi ozbiljno ne umešaju u rušenje Vučića i tako pomognu narodu Srbije .
Petak 04.12.2015. 13:50
Maloumni AV polako ali veoma veoma polakoa shvata neke
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online