Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.05.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Hrvatska politizuje genocid

Hrvatska se već nekoliko godina nosi mišlju da povuče tužbu koju je podnela protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali je ta kao i odluka Srbije o povlačenju kontratužbe, isključivo politička i čeka se povoljan momenat.


To u intervjuu za "Vesti" ekskluzivno otkriva stručnjak za međunarodno pravo i profesor beogradskog Pravnog fakulteta Radoslav Stojanović, inače i glavni pravni zastupnik srpske strane povodom tužbe za genocid koju je protiv Srbije podnela Bosna i Hercegovina.


- Odluka o odustajanju od tog procesa se u Zagrebu "kuva" nekoliko godina. Od početka sam bio protiv tuženja i pre tri, četiri godine sam razgovarao sa Ivom Josipovićem, kao jednim od autora tužbe, kao i sa aktuelnim ministrom pravde Ivanom Šimonovićem da je Hrvatska povuče, jer genocida nema i ne može da se dokaže i oni su se još tada nosili mišlju da to urade.


Kako tumačite to što je srpski premijer Mirko Cvetković najavio mogućnost povlačenja tužbe, ako to učini i druga strana, ali je hrvatska premijerka Jadranka Kosor izbegla svaki odgovor?


- Upravo zato što je reč o političkoj odluci. Obe vlade su donele odluku da se podnesu tužbe, pa su one te koje treba i da je povuku. Hrvatska je, kao što sam rekao, već razmišljala o takvom potezu, ali nikako to nisu hteli da urade, pre nedavnih predsedničkih izbora. Inače, odgovori oba predsednika vlade su u skladu sa klimom u javnosti oko tog pitanja i obe vlasti čekaju pravi politički momenat za odluku o stopiranju procesa pred Međunarodnim sudom.


Zbog čega obe strane toliko vode računa o mišljenju javnosti?


- Ima još otpora među delom građanstva i političara, pa se vodi računa o rejtingu vlasti i nekim novim izborima na kojima bi odluka o povlačenju tužbe mogla da košta glasova. Zato se ne usuđuju da idu naglo u takav eksperiment.


Kakva je procedura za povlačenje tužbi dve države pred Međunarodnim sudom pravde?


- Sasvim jednostavna. Ako Hrvatska i Srbija povuku tužbe, sud to povlačenje prima k znanju i proces se stopira. Dve zemlje mogu da se dogovore da istovremeno povuku međusobne tužbe, a mogu da urade i nezavisnim odlukama.

Takođe mogu sada to da urade, ili čak na samom ročištu kada ono bude zakazano i ne bi snosile nikakve materijalne troškove, niti bilo kakve posledice. Međunarodni sud sporove rešava mirnim putem i dobro je ako se dve strane dogovore i same to reše.
 

Stručnost, a ne izdaja


Smatrate li da će doći do povlačenja tužbi na obe strane?


- Iskreno se nadam da će se na taj način završiti priča koja se godinama provlači u bilateralnim odnosima. Veliki sam protivnik hrvatske tužbe bio od samog početka, jer je bilo jasno da Hrvatska ne može da dokaže to za šta tuži Srbiju.

 

Moje protivljenje tužbama je bilo zasnovano na isključivo stručnom mišljenju da je to jalov posao, ali sam zbog tog stava, čak i u srpskom parlamentu bio prozivan srpskim izdajnikom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online