Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.12.2015.
04:13
B. Đokić - Lj. Ivanović - Vesti A

Agenti okupirali Beograd

Predstojeći ministarski sastanak Oebsa u Beogradu biće do sada najveći izazov za srpske bezbednosne službe.

Ni ptica ne može prođe: Kombank Arena je opasana žicom

Glavni grad Srbije će tokom ove nedelje i tokom skupa u četvrtak i petak ugostiti delegacije 57 zemalja članica Oebs i 11 država mediteranskih i azijskih partnera. Među njima su šefovi diplomatija SAD Džon Keri, Rusije Sergej Lavrov, EU Federika Mogerini i ostale delegacije sa cele severne hemisfere jer Oebs, kako se popularno kaže, brine o sigurnosti od Vankuvera do Vladivostoka.

Od prekjuče ujutru do subote, kad je planirano da poslednja delegacija napusti Beograd, policija, BIA i Vojno-bezbednosna agencija su pod najvišim stepenom pripravnosti i nalaze se na 24-časovnom dežurstvu. Tokom skupa u četvrtak i petak planiran je veliki broj sastanaka raznih delegacija, među kojima i razgovor ruskog i turskog ministra spoljnih poslova, što je vrlo značajno u svetlu nedavnog obaranja ruskog aviona iznad Sirije.

- Oči u oči naći će se agenti američke tajne alužbe i ruske službe bezbednosti (FSB) koji će biti u prvom krugu obezbeđenja i u saradnji sa srpskim službama čuvati američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. I delegacije svi ostalih država koje učestvuju na skupu, poveli su svoje obezbeđenje, koji s matičnim ambasadama u Srbiji sarađuju s našim bezbednosnim službama - kažu za "Vesti" izvori iz srpskih službi sigurnosti.

Srpski lovci uz Kerija i Lavrova

Vazdušni prostor nad srpskim nebom biće povremeno zatvaran, naročito imajući u vidu specijalne letove Kerija koji dolazi iz Prištine specijalnim avionom američkog ratnog vazduhoplovstva tipa boing 757-200, koji je neka vrsta letećeg hotela i komandnog centra šefa američke diplomatije. Avione najvažnijih zvanica, s posebnim bezbednosnim zahtevima u srpskom vazdušnom prostoru pratiće lovci Vojske Srbije. Sličnim vladinim avionom stiže i Sergej Lavrov, a obaveštajne prethodnice pre svega ove dve delegacije su već nedeljama.

U Beogradu je formiran štab iz koga se koordiniraju sve bezbednosne službe, a ovakav stepen obezbeđenja, upravo zbog važnosti događaja, do sada nije viđen.

Srpske službe, osim fizičkog obezbeđenja delegacija i mesta sastanaka, non-stop prate i komunikacije preko interneta i društvenih mreža, kako bi na vreme uočili eventualne pretnje učesnicima skupa. Fizičko obezbeđenje delagacija je na najvišem nivou. Osim što niko osim članova delegacija, novinarskih ekipa i neophodnih zaposlenih za održavanje Kombank arene u kojoj se sastanak održava neće moći da uđu u ovaj objekat, okolina Arene biće pod prismotrom policije, bezbednosnih agencija i snajperista. Hoteli i saobraćajnice kojima će delegacije prolaziti takođe su pokrivene kamerama i patrolama.

Blindirane limuzine

Vladu Srbije ovaj skup košta oko tri miliona evra, s time što će pola miliona stići iz budžeta Oebsa. Delegacijama je na raspolaganju 75 limuzina najviše klase i pet specijalnih blindiranih limuzina BMNj
. Za potrebe konferencije kod NIS je rezervisano sedam tona goriva.

Oko Arene je podignuta velika žičana ograda, a ispražnjeni su svi parkinzi u okolini. Niko bez specijalne dozvole neće smeti da priđe Areni. Od utorka je izmenjen režim saobraćaja po Novom Beogradu, a saobraćajnice će biti povremeno blokirane i zatvarane kako bi delegacije prošle.

Arena konferencijski centar

U Areni je za samit Oebsa izgrađeno 10 sala za sastanke ukupnog kapaciteta 1.700 mesta, a preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju. Sale za sastanke su opremljene potrebnom audio i vizuelnom tehnikom, sa 3.000 slušalica, 650 mikrofona, 12 video projektora, 130 televizora, kao i 29 prevodilačkih kabina na šest radnih jezika.
Na drugom i četvrtom nivou izgrađeno je 111 kancelarija, a na trećem preuređeno 70 loža u radne kancelarije. Što se tiče smeštaja delegata koristiće se usluge 19 hotela koje će platiti sami delegati, dok smeštaj šefova delegacija obezbeđuje Srbija kao zemlja domaćin.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.12.2015. 05:37
Ja mislio da su dosli da brane velikog vodju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online