Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2015.
08:15
Đ. Barović - Vesti A

Ispovest generala Pavkovića (2): Imao sam najbolje uslove za lečenje

U intervjuu za "Vesti" general Nebojša Pavković govori iz svoje zatvorske ćelije u Finskoj, gde izdržava višegodišnju kaznu po presudi Haškog tribunala za ratni zločin na Kosmetu.

Zatvorski dani teku: Nebojša Pavković

Ima li među zatvorskom upravom ili zatvorenicima nekog sa kim možete da razgovarate na srpskom?
- Nažalost nema. Jezikom moga naroda razgovaram sa članovima svoje porodice, decom i prijateljima. Pored njih, razgovaram sa ljudima koji me posećuju, posebno sa gospodinom Nemanjom Balcinom koji radi u pravoslavnom hramu u Tampereu, zatim sa Dušanom Plavšićem, Srbinom iz Novog Sada koji 40 godina živi i radi u Helsinkiju, kao i mojim rođakom Bratislavom Vujićem, koji četiri decenije živi u Švedskoj. Redovno me obilazi i gospođa Svetlana Jovanović, prvi sekretar naše ambasade u Helsinkiju.

Kako se onda sporazumevate, na engleskom?
- Kada se radi o ozbiljnijim temama, zatvorska uprava angažuje zvaničnog prevodioca koji dolazi iz drugog grada. Za ostalo, često angažujemo Nemanju Balcina koji preko telefona i spikerfona pomaže u komunikaciji. U ostalim, manje bitnim situacijama koristi se mašina za prevođenje i nju uglavnom koristimo zamenik upravnika zatvora koji je zadužen za kontakte i brigu o meni i ja.

Jedan ste od Srba koji se razboleo u Hagu?
- Konačno da objasnim i taj problem koji se dugo vremena provlači u medijima. Ja nisam oboleo u Hagu, već sam tamo otišao posle dve operacije karcinoma. Prvu operaciju uradio je dr Stelja, a drugu pukovnik dr Ignjatović, tada načelnik hirurgije na VMA. Ističem ovu dvojicu, i dr Anđelkovića, jer sam na pregledima u Hagu, u Kraljevskoj bolnici Bronovo, bio ponosan kada su holandski lekari ocenili da su operacije izvršene po najvišim standardima, "do perfekcije", i interesovali se za naše doktore.

Ispovest generala Pavkovića:

1. Finci mi olakšali robiju

Da li ste imali adekvatnu negu?
- Ovo je prilika da istaknem da sam u Hagu, za razliku od nekih drugih pritvorenika, imao dobar zdravstveni tretman. Nemam nikakve zamerke na brigu koju su ispoljili za moje zdravlje, od osoblja u pritvoru, do lekara specijalista u bolnici Bronovo, i ostalim zdravstvenim ustanovama. Naprotiv, imam samo pohvale. Redovno su vršene sve kontrole, predviđene lečenjem, dobijao sam predviđenu terapiju. Na svaki moj zahtev odmah su reagovali i omogućili najbolje uslove pregleda i lečenja. Znam da se neki od pritvorenika neće složiti sa mnom, ali ovo je moje iskustvo, i ne mogu da govorim ništa osim istine.

Fudbal

General Pavković učestvuje u svim sportskim aktivnostima, a najbolje mu ide fudbal, pa je ušao u "zatvorsku reprezentaciju".
- U pitanju je veliki fudbal, igra se na šljaci i to u pravoj opremi za fudbal. Ne dam se ni u stonom tenisu, odbojci i badmintonu. Žao mi je što nema zainteresovanih i za košarku - kaže Pavković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online