Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 25.11.2015.
01:14
D. Dekić - Vesti A

Majin cirkus pod hidžabom

Hidžab u koji se tokom posete Iranu odenula predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, izazvao je zaprepašćenje u toj zemlji i još veće u Srbiji, gde javnost njen potez karakteriše kao internacionalni blam.

twitter.com
Postala predmet sprdnje: Maja Gojković

- Šokantno i smešno - prokomentarisao je za "Vesti" ovo izdanje Gojkovićeve bivši ambasador u Libiji Dušan Simeonović, uz ocenu da je njen način poštovanja tradicije zemlje domaćina potpuno neprimeren.

- Mogla je samo da pokrije glavu, a ne da izrgava ruglu i svoju tradiciju, ali i da izaziva otpor iranskih pripadnica Pokreta za emancipaciju koje se bore za veće slobode žena u Iranu - ocenio je Simeonović.

On potez visoke srpske funkcionerke vidi kao povlađivanje suprotnom duhu, ukazujući da se žene sa Zapada koje odlaze u posete u islamske zemlje nikada tako ne oblače.

- Jesam za poštovanje tradicije i običaja domaćina, ali primereno, a ne prenaglašeno poput njenog koje je preraslo u komično - tumači naš sagovornik kako se želja Gojkovićeve da poštuje tradiciju domaćina pretvorila u suprotnost.

Za verovali ili ne, kako je prokomentarisao jedan od iranskih tviteraša, odluku visoke srpske funkcionerke da se sa hidžabom, koji slovi kao konzervativno odevanje u islamu, sretne sa iranskim zvaničnicima kojima se, između ostalog, zahvalila što nisu priznali Kosovo.

Gojkovićeva u hidžabu iznenadila je i poslanika Demokratske stranke Borka Stefanovića, koji takođe smatra da se njena pozitivna namera pretvorila u suprotnost.

"Nigde bez brushaltera"

Potez Gojkovićeve je zapalio društvene mreže i usijao ih od komentara. Između ostalog, stigli su joj i brojni saveti kako da se obuče kada ide u posetu drugim zemljama. Među preporukama je da u Egipat ide kao faraon, a da za odlazak u islamske zemlje koristi Aladinov čarobni tepih. Bilo je i onih koji su joj ukazali da ukoliko ide u Svazilend, nikako ne poštuje način oblačenja žena te zemlje koje se šetaju isključivo sa golim grudima.

- Trebalo je da vidi kako je šefica diplomatije EU Federika Mogerini u Teheranu imala samo maramu, a ne i odeždu. Ovo je preterano i protokolarno i diplomatski, kao da je Gojkovićeva pomešala Iran sa Saudijskom Arabijom, gde doduše nijedna žena na funkciji nije ni u prilici da razgovara sa tamošnjim zvaničnicima - kaže Stefanović.
 

Silne pare na putovanja

Maja Gojković uživa u putovanjima, pa je za prvih 10 meseci ove godine potrošila čak 5,5 miliona dinara, duplo više od premijera. Na ekskluzivne destinacije je vodila i saradnike, a i u komšiluk do Bukurešta je išla specijalnim letom za koji je samo njena povratna karta koštala 2.000 evra. Za nedelju dana u SAD i Kubi spiskala je više od dva miliona dinara, a kako se čuje, mnogi u Skupštini su besni jer im se putovanja brane dok se Gojkovićeva sa saradnicima luksuzira usred mera štednje.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.11.2015. 07:14
HAhaha ja bi ovu poslao u Siriju kod ISIS-a prvo da joj cupaju obrve a posle da je putko zvekne sa nekom petardom iz Su24! Ova je definitivno prsla!!!!
Sreda 25.11.2015. 09:59
To je neki poremecaj u glavi. Nepostivanje obicaja svog naroda i nepostivanje naroda koga navodno prestavljaju je zajednicka crta "Srbski" politicara u zadnji 30 godina pa i vise. milosevic nije postovao vjeru svog naroda, tadici je rekao da Srbi nisu sposobni nista sami napraviti a vucici nas je castio da smo ljeni.............. Sta reci??? Vostani Serbie.
Sreda 25.11.2015. 13:06
Ovim je i pokazala kome pripada! A ujedno je porucila muslimanima da su dobrodosli da ostanu u Srbiji! Placenik gazdin!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online