Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.05.2010.
12:00
Z. Tmušić - Vesti A

Smrt brža od pravde

Stravičnom igrom sudbine, pre nekoliko dana, na Zlatiboru je zauvek prekinuto iskreno prijateljstvo Milijana Kostića (60) iz Požege i Blagoja Žarkovića (64) iz sela Barice kod Prijepolja, dva čoveka koje su zbližile teške tragedije 2004. i 2005. godine kada su njihovi sinovi na misteriozan način poginuli tokom odsluženja redovnog vojnog roka.



Milijan Kostić je poginuo prekjuče u saobraćajnoj nesreći u zlatiborskom mestu Vodice. Putovao je na slavu kod prijatelja Blagoja Žarkovića, sa kojim je poslednjih pet i po godina očajnički pokušavao da dokaže da njegov sin Dragan (23) i Blagojev sin Radoman (30) nisu izvršili saomoubistvo, kao što je Vojska zvanično saopštila, već da su ubijeni jer su videli ono što nisu smeli da vide.

Nije odustajao: Milijan Kostić

Nastradali Milijan se nalazio u vozilu "pasat" kojim je upravljao Bojan Žarković (30), drugi Blagojev sin. U trenutku dok je na Zlatiboru vladalo olujno nevreme, praćeno jakom kišom i vetrom, Bojan je po izlasku iz jedne leve krivine izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo u jarak pored puta.

Prilikom tumbanja vozila, Milijan, koji se nalazio na zadnjem sedištu, ispao je iz vozila i od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta. Bojan je zadobio težak potres mozga i više ogrebotina po telu, dok je treći putnik u vozilu, mlađi Bojanov brat, prošao bez povreda.


Dežurni hirurg u užičkoj bolnici, dr Edin Mutevelić rekao je "Vestima" da povređeni Bojan Žarković nije životno ugrožen, ali da je zbog teškog udarca u glavu izgubio pamćene i ne seća se gotovo ničega što je prethodilo nesreći.

Zajedno u vozu

 

I reporter "Vesti" je pre četiri godine sreo Milijana Kostića i Blagoja Žarkovića u putničkom jutarnjem vozu Prijepolje - Beograd. Tada su u vozu pripremali transparente za jedan protestni miting na kome su izneli brojne dokaze u prilog svojih tvrdnji da su njihovi sinovi mučki ubijeni u vojsci.


- Ovako mi stalno: Blagoje krene iz Prijepolja, a ja ga sačekam u Požegi, pa zajedno nastavimo za Beograd, da kažemo istinu, da se sazna istina - govorio je Milijan.


Vest o smrti Milijana Kostića i povredi Bojana Žarkovića duboko je potresla dve porodice, njihovu rodbinu, prijatelje, kao i meštane Požege i Prijepolja.


- Milijan je bio čovek koji je poslednjih šest godina imao samo jednu želju - da otkrije istinu o smrti njegovog sina i sina prijatelja Blagoja.

Toj želji posvetio je sve svoje vreme, energiju i novac. Isto to želeo je i njegov prijatelj Blagoje. Njih dvojica su u poslednjih pet godina bezbroj puta išli zejedno u Beograd, Leskovac i na mnoga druga mesta kako bi se domogli te istine - kaže jedan od Milijanovih bliskih prijatelja, dodajući kako je i Milijanova supruga Anđa često putovala sa njima, ali se u međuvremenu teško razbolela.


Poslednji put Milijan i Blagoje videli su se pre pet dana. Zajedno su učestvovali na Tribini Centra za evroatlanske integracije posvećenoj slučaju stradanja vojnika u Vojnoj pošti Leskovac. Oni su tada ponovili svoje tvrdnje da su njihovi sinovi ubijeni i najavili nove proteste u cilju pritiska na vlasti da pokrenu novu istragu o ovim nesrećama.


Vraćajući se zajedno kući, Milijan je obećao Blagoju da će mu doći na slavu, Jeremijevdan. Međutim, zbog problema sa prevozom, Milijan nije došao prvi dan slave, već je krenuo drugi dan, kad je Blagoje poslao sinove da ga dovezu u Prijepolje.


- Milijan je Blagoju bio i najbolji drug, i brat i sve. Ne znam kako će izdržati bez njega. Takvo prijateljstvo nije postojalo. Njih je tako zbližila ta nesreća oko dece da su bili spremni da jedan drugom srce daju! - kaže Radoje Žarković, jedan od rođaka Blagoja Žarkovića koji je molio novinare da ga ništa ne pitaju.
 

Istraga još traje

 

Pronađen mrtav na straži:
Dragan Kostić

Vojnik Dragan Kostić iz Požege je pronađen mrtav 27. avgusta 2004. godine na stražarskom mestu u kasarni "Jablanica" u Leskovcu, a Radoman Žarković je pronađen mrtav 30. juna 2005. godine na jednoj osmatračnici u Kopnenoj zoni u opštini Lebane.


Iako je istražni postupak o smrti dvojice vojnika više puta obnavljan, tačka na ova dva slučaja još nije stavljena, odnosno rodbina vojnika nikad nije prihvatila tvrdnje istrage da su vojnici počinili samoubistva.

Država zataškava ubistva vojnika

 

Vladan Batić

Izražavamo revolt i gnušanje zbog maćehinskog odnosa države prema slučajevima vojnika Dragana Kostića, ubijenog u Leskovcu 2004. godine, Radomana Žarkovića, ubijenog u Kopnenoj zoni bezbednosti 2005. godine i gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su stradali u kasarni na Točideru, saopštili su advokati porodica Vladan Batić, Ante Bošković i Predrag Savić.


"Porodice Kostić, Žarković, Jakovljević i Milovanović godinama obijaju pragove svih mogućih institucija, pokušavajući da dokažu ono što je čitavoj javnosti jasno: da su njihovi sinovi ubijeni", kaže se u saopštenju advokata.


"Umesto da otkriju istinu, nadležni je zataškavaju ili falsifikuju i pitamo koji su to centri moći koji im nalažu da krivotvore činjenice", kaže se u saopštenju.

Sud da istera istinu na videlo

 

Božo Prelević

Vojnici su poginuli još pre pet, šest godina, ali dalje nije jasno utvrđen uzrok njihove smrti.


- Vreme oduzimaju veštačenja, i slučaj je više puta vraćan na sud i tu se izgubilo dosta vremena.


Govorilo se i da nije bilo u pitanju samoubistvo, već da je vojnik Dragan Kostić, čiji je otac Milijan poginuo, stradao pod nekim drugim okolnostima...


- Zato i nema presude, dok se ne završi istražni postupak neće biti ni presude.
 

Koliko po zakonu može da se rasteže dobijanje presude?
- U nedogled.


Bili ste i predsednik Nezavisne komisije kada se slična sudbina desila vojnicima na Topčideru...


- Tada su se veštačenjem utvrdile neke činjenice koje su me navele da mislim da je za smrt vojnika odgovorna treća osoba. Kad je u pitanju smrt vojnika Dragana Kostića i Radomana Žarkovića istražni postupak još uvek traje, pa je rano da se govori o činjeničnom stanju i ishodu. Danas Nezavisna komisija kao organ više ne postoji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online