Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.11.2015.
06:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Dijaspora direktno preko Atlantika

Nacionalna aviokompanija Srbije najavila je da će od juna iduće godine imati letove od Beograda do Njujorka. To će biti prva direktna linija između Srbije i SAD posle 24 godine kojom će biti uspostavljena nova vazdušna veza između dve zemlje, s tim da srpska kompanija još mora da pribavi dozvole na aerodromu "Džon F. Kenedi".

Preko okeana bez presedanja: Vlast na promociji Er Srbije

Biće to prva dugolinijska destinacija Er Srbije od osnivanja pre dve godine i prvi širokotrupni avion srpske aviokompanije, saopštava nacionalna aviokompanija.

Prema poslednjim istraživanjima, 200.000 stanovnika srpskog porekla živi u SAD, uključujući Njujork i Čikago, u kojem živi najveći broj pripadnika srpske dijaspore u SAD, a taj broj značajno raste ako se uključe ostale balkanske zemlje.

- Uvođenjem nove linije nesumnjivo će biti ostvareni značajni pozitivni efekti za građane i preduzeća u Srbiji jer ćemo na taj način otvoriti vazdušni most ka SAD, domovini mnogobrojnih građana srpskog porekla, koji će sada imati jedinstvenu priliku da nacionalnom aviokompanijom lete u Srbiju - rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Da bi se letovi realizovali, srpska kompanija će nabaviti adekvatan avion, a to će biti erbas A330-200 i to od jedne indijske aviokompanije, verovatno Džet ervejza, koji je takođe u grupaciji Etihad partnera.

Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora Er Srbije i predsednik i generalni direktor Etihad ervejza je izjavio da se otvaranjem linije ispunjava obećanje dato 2013. godine.

- Uvođenjem ovog transatlantskog leta, Er Srbija može da se osloni na znanja i resurse, kao što je obuka pilota i kabinske posade, kao i tehničke i podrške floti - rekao je Hogan.

Prekid zbog sankcija

Poslednji direktan let između Beograda i Njujorka tadašnji Jat je imao 1992. godine, nakon čega je saobraćaj zbog sankcija prekinut i nije kasnije uspostavljan. Srbija je ove godine dobila od američkih vazduhoplovnih vlasti neophodnu Kategoriju 1 za direktne letove, a dve vlade potpisale su i sporazum o uspostavljanju direktnih letova.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije je potvrdio da će se letovi odvijati pet puta nedeljno. Računa se ne samo na putnike iz Srbije, već i iz čitavog regiona budući da je Beograd jedini grad između Beča i Istanbula koji će imati direktan let za Njujork.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online