Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.10.2015.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Osvajanje bez metka (4): Prvi plug na svetu

Kolevka civilizacije Mesopotamija nalazila se između Tigra i Eufrata, danas Sirije i Iraka. Na teritoriji današnje Sirije agrikultura u svom potpuno razvijenom obliku javila se prvi put na svetu.

Reuters
Palmira odolovela 2000 godina pre nego što su je islamisti uništili

Oko 4000. godine pre nove ere u Mesopotamiji se širi gradska kultura: grade utvrđenja i hramovi od cigle (Erijud, Tel Asmar, Tel Bak). Počinje procvat elamitske civilizacije koja pravi keramiku ukrašenu biljnim i životinjskim elementima ucrtanim u geometrijske oblike. Počinje da se izliva bronza i pravi prvi plug.

Točak se pronalazi oko 3500. godine p. n. e. Oko 3000. godine p. n. e. u Mesopotamiji se razvija slikovno pismo od kojeg nastaje klinasto pismo i sastavlja se mesečev kalendar od 354 dana. Od 3000. do 2500. godine p. n. e. nastaje "Ep o Gilgamešu", najstarije književno delo na svetu, a 2400. godine u drevnom gradu Ebla u Siriji razvija se književnost na lokalnom semitskom jeziku.

Na ovom prostoru su živeli Sumeri, Akađani, Asirci, Vavilonci, prvi civilizovani narodi na svetu. Prostor Sirije nalazi se na razmeđi civilizacija i stoga je redovno kroz istoriju bio poprište sukoba. Ovde su se izmenjivali Feničani, Egipćani, Hetiti, Aramejci, Persijanci, ovde je stigao i Aleksandar Makedonski. Zemlju kasnije osvajaju Rimljani, a bila je prva hristijanizovana pokrajina u carstvu. Kasnije pripada Vizantiji, dok je u 7. veku nisu osvojili Arapi koji šire islam.

Sudbina Palmire

Palmira, antički grad u Siriji, čiji su glavni hram, prema izjavama očevidaca, islamski ekstremisti sravnili sa zemljom, odolevao je vremenu 2000 godina svojim kamenim građevinama i kolonadama. Njeno ime prvi put se pojavilo na ploči iz 19. veka p. n. e. kao stanica za odmor za karavane koji su išli putem svile između Persijskog zaliva i Mediterana. Ali, tek u vreme Rimskog carstva, Palmira je procvetala. Pre rata u Siriji oko 150.000 turista godišnje posećivalo je Palmiru, gradu sa više od 1.000 stubova i nekropolom od 500 grobnica.

U srednjem veku bila je poprište borbi između Vizantije, Arapa, krstaša i Turaka Seldžuka. Od 16. veka zemljom vladaju Turci Osmanlije. Nakon Prvog svetskog rata postaje francuska kolonija, a nezavisna je od 1946.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online