Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 15.10.2015.
02:45
D. N. Petrović - Vesti A

Sada traže i srpska naselja

Mada je za danas bilo zakazano zatvaranja glavnog mosta na Ibru, uklanjanje Parka mira i početak radova na dugo najavljivanoj rekonstrukciji i proširenju, građevinari će ipak morati još da sačekaju jer se, kako je izjavio gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić, za to nisu stekli uslovi.

A. Čukić
Kamen spoticanja: Park mira u Kosovskoj Mitrovici

- Most može da se zatvori, a Park mira da se ukloni samo kad se obe strane, opštine Severna i Južna Kosovska Mitrovica, saglase i potpišu Memorandum o zajedničkom razumevanju, odnosno međusobnom razgraničenju. Rok za potpisivanje ovog dogovora bio je 10. oktobar - kaže Goran Rakić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice.

On naglašava da je do potpisivanja Memoranduma nije došlo jer je albanska strana promenila nacrt teksta o kome je ranije postignuta saglasnost, izmenjen tekst Memorandum Srbi ne žele da potpišu.

Sporazumom u Briselu od 25. avgusta ove godine predviđeno je da se potpiše Dogovor o razgraničenju Južne i Severne Kosovske Mitrovice, a tek nakon toga mogu da krenu aktivnosti oko sprovođenja detalja iz ovog sporazuma. U izmenjenom tekstu Dogovora više ne spominje reč "razgraničenje", a umesto toga Albanci tvrde da su neka srpska naselja deo opštine Južna Mitrovica. Glavni most nakon "revitalizacije" može da se otvori samo uz bezbednosnu dozvolu rade grupe koju čine gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice, Upravljački tim za primenu Briselskog sporazuma i Evropska unija.

Gradonačelnik Južne Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri demantuje da je menjan tekst bilo kakvog sporazuma i tvrdi da Srbi žele promenu administrativnih granica između dveju opština koje su predviđene Ahtisarijevim planom i koje su i sami prihvatili.

On optužuje Srbe da žele silom da "promene granice" i naglašava da će biti preduzete "potrebne mere" kako Albanci iz nekih naselja ne bi postali žitelji Severne Kosovske Mitrovice i kako bi se odbranili njihova ljudska prava i imovina. Bahtiri se sastao sa žiteljima naselja Doktorska mahala, Brđani, Sedmi septembar, Suvi Do, Vidomirći, Guševac i Vinice koji su mu, kako naglašava, izrazili zabrinutost zbog mogućnosti "da ostanu u srpskoj opštini".

Sporni Suvi Do i Brđani

Naselje Brđani i selo Suvi Do najveće su tačke sporenja Južne i Severne Kosovske Mitrovice. Srbi tvrde da su Statutom opštine oba naselja u sastavu Severne Kosovske Mitrovice i da se administrativne granice mogu menjati samo referendumom, po članu 5. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.
Međutim, Albanci tvrde da je Suvi Do, po kosovskom Zakonu o administrativnim granicama opština, postao deo Južne Kosovske Mitrovice pre nego što su vlasti u Prištini dale saglasnost na Statut opštine Severna Kosovska Mitrovica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.10.2015. 08:37
još jedna "pobeda" marka đurića, aleksandra vučića i "najbolje" vlade u istoriji srbije ? Jel beleži neko - sa koliko "vodimo" ? 7:0 ?
Četvrtak 15.10.2015. 07:23
Šta ste mislili kad ste se onomad svi k'o jedan podigli? Da ukinete autonomije tek tako? Bez posledica po Srbiju u budućnosti? Pa niko njih nije samo tako iz dosade osnovao i svaka je imala svoju posebnost u odnosu na Srbiju. Sad se zamajavajte sa tamo nekakvim parkićem na Kosovu, daćemo vam uskoro sličnu zabavu i u Vojvodini dok odrasli razgovaraju o bitnim temama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online