Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.09.2015.
18:15
Tanjug A

"Papa ne žuri da proglasi Stepinca za sveca"

"Rimokatolička crkva ne žuri po pitanju proglašenja kardinala Alojzija Stepinca za sveca", rekao je u petak papa Franja u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Tanjug/AP
Ne žuri sa proglašenjem

Nikolić je Tanjugu posle sastanka sa papom Franjom izjavio da su imali veoma otvoren razgovor o kardinalu Stepincu, te da je papi rekao da je uloga kardinala u Drugom svetskom ratu bila veoma loša.

- U najmanju ruku nije smeo da ćuti kada neko ubije milion i više građana samo zato što nisu katoličke vere i to je jako loša uloga za vreme rata - rekao je Nikolić. On je naveo da je Stepinac posle toga doživeo komunistički teror i da bi Rimokatolička crkva iz toga mogla da izvede da je mučenik i blaženi, ali je dodao da su to doživeli i pravoslavni sveštenici i da je njih na stotine ubijeno.

Predsednik je preneo da mu je papa u jednom trenutku rekao da "nigde ne žuri po pitanju proglašenja kardinala za sveca".

Nikolić je rekao da bi Srbija, koja je most između Rusije i EU i Kine i EU, mogla da bude most između ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve.

- Mislim da sam naišao na čoveka koji mnogo zna i koji sve razume i koji je prihvatio bezmalo svaku moju tvrdnju i sugestiju koju sam imao. Ovo je bio sastanak ljudi koji su se odmah dobro razumeli - rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je sa papom razgovarao o odnosu Srbije i Vatikana, uspostavljanju pravog dijaloga između dve crkve, o krizi sa migrantima sa Bliskog istoka i severne Afrike, uzrocima, posledicama i rešenjima, kao i o klimatskim promenama.

Predsednik je rekao da postoji zajednički stav da je hrišćanstvo ugroženo u svetu, ali i da nema vremena za svađe među religijama i verama, kao i da bi dijalozima u kojima su različite veroispovesti saglasne građanima moglo da se pokaže da i sami dijalogom mogu da postignu mnogo.

- Mislim da je ova poseta, iako jednom odložena, dobro pripremljena i služi kao priprema da dođemo jednog dana i do toga da odnosi između Srbije i Hrvatske garantuju da i poglavar Rimokatoličke crkve i patrijarh Irinej mogu da se sretnu i u Beogradu, Subotici, Prizrenu i svuda gde budu želeli - rekao je Nikolić.
   

POVEZANE VESTI

Petak 11.09.2015. 20:49
Papa ne žuri,al su ga ovi prvačići već proglasili.Uz častan usstaško-SSovski pozdrav.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online