Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.08.2015.
21:34
K. Nedeljković - Vesti A

Travnjak jedini smeštaj

Ogroman talas izbeglica iz Azije i Afrike ovoga leta potpuno je zatekao Evropu, a posebno zemlje koje su se našle na putu prema boljem životu u bogatim zemljama Evropske unije. U prvoj polovini 2015. godine, prema zvaničnim izveštajima MUP-a, samo u prvih šest meseci više od 45.000 izbeglica prešlo je državnu granicu Srbije. Najčešće iz pravca Makedonije. Međutim, skoro svi na različite načine i različitim putevima pokušavaju da stignu do granice sa Mađarskom i uđu na teritoriju EU. Odatle im je znatno olakšan prelazak do država na severu i zapadu Evrope, koje su najčešće destinacije za većinu migranata.

Tanjug/AP
Pun voz nesrećnika kreće put Srbije

Do početka jula za sve one koji nisu imali nameru da se duže zadrže u Srbiji, prva stanica bio je Beograd, gde je više nego primetno povećan broj izbeglica koje su prepuštene ulici do nastavka puta prema severu.

Početkom jula formirana je i prihvatna stanica za migrante u Preševu na jugu Srbije, koja pokušava da registruje emigrante, da dobiju prijavu boravka koja će im omogućiti regularan boravak na teritoriji Srbije 72 sata od izdavanja potvrde, kao i neophodnu primarnu zdravstvenu zaštitu i humanitarnu pomoć. Svi oni koji izraze nameru za traženje azila, upućuju se u neki od centara za azil u Srbiji.

Međutim, po istraživanju Crvenog krsta Beograda, pritisak na Beograd i dalje je isti.

Zemlje porekla:

* Sirija 57%

* Avganistan 16%

* Irak 9%

* Pakistan 6%

* Ostale zemlje 12%

Potraga za bankom

Tanjug
Život pod krošnjama u parku kod Železničke stanice u Beogradu

Najveći broj onih koji se registruju u Preševu, kao i onih koji drugim putevima dolaze u Srbiju, i dalje koriste Beograd kao mesto sa koga imaju najbolju vezu sa severom zemlje. Prestonica Srbije je prilika za najbrži i najlakši pristup bankama preko kojih od rodbine međunarodnim transakcijama dobijaju novac za nastavak puta ka zemljama EU. Najčešći pravac kretanja u prvih šest meseci i dalje jesu Sirija, Turska, Grčka, Makedonija, Srbija ili Avganistan, Irak, Turska, Grčka, Makedonija, Srbija. U poslednje vreme sve veći broj migranata kreće se preko Turske i Bugarske, pa u Srbiju ulaze iz Bugarske.

Smeštaj:

* Na otvorenom 383 izbeglice

* U hotelima ili hostelima 89 izbeglica

* U iznajmljenim stanovima 10 izbeglica

* U Centru za azil u Krnjači 19 izbeglica

U zemlju ulaze najčešće neregistrovani i tako stižu do Beograda. Oni dane provode na ulici, po parkovima, na travnjacima bez osnovnih uslova za toliki broj ljudi, pa je ugroženo njihovo ljudsko dostojanstvo. Crveni krst Beograd je stoga sproveo terensku procenu potreba izbeglica. Utvrđena su mesta masovnijeg okupljanja migranata, uslovi u kojima borave u Beogradu, poteškoće sa kojima se susreću, kao i njihove namere kada je u pitanju dužina boravka u Beogradu. Sproveden je intervju sa ukupno 501 ispitanikom.

Najčešće u formi grupnog intervjua, jer je osnovni način njihovog kretanja u grupi (od pet do 30 migranata), sa predstavnikom grupe koji najčešće komunicira na engleskom jeziku. U velikom broju slučajeva razlog za boravak u Beogradu jeste čekanje da im rodbina i prijatelji u otadžbini uplate novac neophodan za nastavak putovanja.

Bez toaleta

Tanjug
U Kanjiži dobili kamp gde mogu da se operu i osveže po ovim vrućinama

Za to vreme većina spava na ulici i po parkovima, a nemoguće je utvrditi broj onih koji mogu sebi da priušte boravak u hotelu ili hostelu, jer nemaju prijavu boravka. Najčešće se okupljaju oko glavne autobuske i železničke stanice i po obližnjim ulicama, gde u proseku bude oko 400 ljudi dnevno. Oni se obično izjašnjavaju da su svesni da remete javni red, ali da nemaju dovoljno informacija niti znaju gde mogu da borave, a da pri tom ne smetaju nikome. Činjenica je i ta da u Beogradu ne postoji mesto koje je određeno za te namene.

Zadržavanje:

* Od 1 do 3 dana 344 izbeglice

* Od 3 do 7 dana 116 izbeglica

* Do mesec dana 40 izbeglica

* Preko mesec dana 1 izbeglica

Pojedini ugostiteljski objekti omogućavaju usluge korišćenja toaleta i održavanja lične higijene uz određenu novčanu nadoknadu. Najpotrebnija su javna kupatila, perionice veša, smeštaj i toaleti, pristup električnoj energiji za punjenje baterija mobilnih telefona. Mnogi od njih nisu znali gde i kako mogu dobiti zdravstvenu zaštitu.

Njih 181 imalo je rane po telu, prvenstveno na nogama zbog dugog pešačenja, jedan od ispitanika se žalio na hronične probleme, na ujede i osipe po celom telu žalilo se 25 ljudi, na prehladu 25, dok je dvoje ispitanika tražilo pomoć za bebe. Od velike pomoći mnogim migrantima bilo bi mesto putem koga bi mogli da se informišu o onome što im je potrebno.

Na teritoriji Beograda nisu preduzimane nikakve aktivnosti po pitanju izbeglica u smislu bilo kog vida pomoći. Danica Murganić iz Crvenog krsta ističe da je potencijalni problem po bezbednost stanovnika Beograda prevashodno zdravstveno stanje velikog broja migranata. Pri tom, nijedan dom zdravlja ni druga zdravstvena ustanova u Beogradu nije dobila nikakve instrukcije kako da postupe u slučaju da se za pomoć jave migranti. Zdravstvenu zaštitu u Beogradu mogu ostvariti samo u okviru Centra za azil u Krnjači, gde lekarska ekipa Doma zdravlja Palilula dežura dva puta nedeljno.

Po svemu sudeći, građani Beograda imaju pravo na zabrinutost, jer država ne ulaže dovoljno napora da sve migrante identifikuje i proveri njihovo zdravstveno stanje, samim tim i spreči moguće zaraze. Da li će Beograd i dalje biti samo usputna stanica, mesto za okrepljenje i predah i koliko dugo, pitanje je na koje niko nema odgovor.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.08.2015. 22:11
Odbijeni za azil ce se vratiti istom rutom ali ovoga puta malo odmorniji a vise ljuti. Sbijo, naj+ebala si.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online