Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
17:33 >> 19:32h
Tanjug A

Demarš Zagrebu zbog proustaških provokacija

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je uručilo protestnu notu otpravniku poslova ambasade Republike Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću povodom, kako se navodi, neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije "Oluja" u Hrvatskoj.

Tanjug
U Kninu se čule proustaške poruke i pokliči

- Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije "Oluja", tokom koje je ubijeno preko dve hiljade civila i trajno prognano više od dvesta hiljada Srba, državljana Republike Hrvatske - navodi se u demarsu, saopšteno je iz ministarstva.

Kako ističe MSP, u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, u Kninu su 5. avgusta 2015. godine uzvikivane parole koje predstavljaju ne samo govor mržnje, nego i poziv na linč i uništenje Srba (''Ubi ubi Srbina'', ''Za dom spremni'', ''Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina'' i dr.), uz isticanje fašističkih simbola Nezavisne Države Hrvatske, u godini kada Evropa obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom.

- Ovakvo ponašanje je apsolutno suprotno civilizacijskim i evropskim vrednostima, kao i antifašističkoj tradiciji Evropske unije i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih i manjinskih prava, garantovanih od strane međunarodnih organizacija u kojima je i Republika Hrvatska član. Ovakvi postupci podstiču ponovno ubijanje i progon Srba u Republici Hrvatskoj - istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u demaršu.

Takođe se ističe da Republika Srbija očekuje od Republike Hrvatske, kao punopravne članice Evropske unije, da ispuni sve obaveze koje je preuzela članstvom u EU, posebno po pitanju zaštite manjina, povratka i integracije prognanih lica.

- Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci, nanose ozbiljne negativne posledice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Republika Srbije očekuje da organizatori i počinioci navedenih dela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije navelo je da "koristi i ovu priliku da Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ponovi izraze svog poštovanja".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online