Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.05.2010.
12:00
I. Petrović - Vesti A

Preko Jadrana u EU

U cilju bolje regionalne saradnje, ministar spoljnjih poslova Italije Franko Fratini najavio je formiranje novog jadransko-jonskog makro regiona do 2014. godine, po uzoru na makro region Baltika, koji je već zaživeo, i region Dunava, koji se nalazi u fazi osmišljavanja.

PO UZORU NA BALTIK: Franko Fratini (levo) i Sven Alkalaj, šef diplomatije BiH

Fratini je objasnio da ovo nije dupliranje već postojećih evropskih institucija, već olakšavanje saradnje u oblasti privrede i infrastrukture, razvoja ruralnih oblasti, malih i srednjih preduzeća, kao i turizma i kulture.


- Krajnji cilj ovog ambicioznog plana je integracija zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, jer je budućnost jugoistočne Evrope u EU - rekao je Fratini, posle sastanka Saveta jadransko-jonske inicijative u Ankoni na kome su učestvovali ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šefovi diplomatija drugih zemalja članica - Albanije, BiH, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Slovenije i Italije.


Radiće se na unapređenju razvoja i jačanju bezbednosti u jadransko-jonskoj oblasti, kao i na saradnji među zemljama regiona i podsticanju zemalja u tranziciji u procesu integracija i približavanja EU.

Srbija dopunski član


Jadransko-jonska inicijativa osnovana je u Ankoni pre 10 godina, 20. maja 2000, a njene članice su sedam država sa izlazom na Jadransko i Jonsko more: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i, po principu sukcesije članstva, Srbija.

Ekonomista Miroslav Prokopijević, saradnik Instituta za evropske studije, smatra da je smisao ovakve inicijative da balkanske države funkcionišu i imaju regulisane odnose na način na koji će to imati u trenutku kada budu članice EU.


- Ovakav vid saradnje pre svega je pokušaj da se rešavaju ekonomska pitanja, a intenzitet saradnje zavisiće od toga koliko svaka od zemalja ima ekonomskog interesa da u tome učestvuje - kaže Prokopijević.


On posebno navodi značaj ugovora o slobodnoj trgovini CEFTA koji je dao dodatni impuls regionalnoj saradnji, a Srbiji omogućio najveći trgovinski suficit u razmeni sa državama regiona.

NIŠTA BEZ SARADNJE: Miroslav Prokopijević

- Međutim, kao što je pokazao i CEFTA sporazum, zemlje regiona najpre mogu da sarađuju na polju ekonomije, a što se tiče političke saradnje, ona ide veoma teško na Balkanu, najviše zbog nasleđa ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka - ističe Prokopijević.


Ipak, koliko god međusobna saradnja zemalja u region pomaže svima na putu približavanja EU, Prokopijević naglašava da je, ipak, suština u tome da svaka zemlja pojedinačno napravi korake koje će je odvesti u članstvo evropskih naroda.
- Svaka zemlja treba najpre da vodi računa o individualnoj kvalifikaciji za članstvo u EU - naglašava Prokopijević.
 

Sastanci triju vlada


Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić je, nedavno na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, predložio da se jednom u tri meseca održavaju zajedničke sednice vlada Srbije, BiH i Hrvatske u cilju rešavanja zajedničkih problema i ekonomskog jačanja tri zemlje.
- Samo zajedničkim radom možemo privući još više investicija i uklanjati prepreke među našim privredama i državama - rekao je Dinkić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online