Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.07.2015.
16:04
telegram.hr A

"Arkan prodao Hrvatima 12 šlepera oružja!"

Željko Ražnatović Arkan je tokom istrage i boravka u Remetincu postao dobavljač oružja za RH, koja je od njega 1991. kupila 12 šlepera oružja, pretežno kalašnjikove AK 47 i protivtenkovsko naoružanje, tvrdi Josip Manolić u svojoj knjizi.

wikimedia.org
Arkan posredovao u kupovini oružja iz vojnog skladišta u Batajnici

Bivši hrvatski političar i najbliži saradnik Franje Tuđmana u svojim memoarima "Politika i domovina - moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku" navodi da je “Hrvatska kupila , pretežno kalašnjikove AK 47 i protivtenkovsko naoružanje. Reč o 12 šlepera oružja”.

Manolić navodi da nije ispitivao šta o tome znaju Stanoje Glavaš, Josip Perković i Vladimir Šeks, ali da veruje da im detalji nisu nepoznati.

- Nekoliko dana pre plaćanja oružja Ražnatoviću Arkanu, naši pojedinci, u zgradi Županijskog suda u Osijeku, pripremili su dve aktovke pune zlata i srebra. Naime, oružje je navodno plaćeno zlatom i srebrom. Pitanja koja se i danas nameću glase: čije je bilo to zlato i srebro, ima li ono neku vezu s ubijenim osječkim švercerima zlatom, tko je, zapravo, osoba koja je zlato donela na Županijski sud u Osijeku i na kraju, kome je preuzimatelj aktovki zapravo predao pošiljku zlata? Je li reč o oružju koje se kasnije obilno preprodavalo po Slavoniji, je li deo otišao u Vukovar? - upitao je.

Postoji i informacija da je “Arkan tim oružjem zapravo kupio svoju slobodu”.

- No, to nije sve o Arkanu. Hrvatska će se i 1992. godine koristiti uslugama Željka Ražnatovića. I ta će se operacija zbivati mimo mojih očiju, u najvećoj tajnosti. Mislim da sam svesno bio isključen pri nenoj organizaciji zbog činjenice da smo predsednik Tuđman i ja tad već bili ‘zategnuli konopac’. Izborom ljudi koji će se uključiti u tu operaciju, a neki su i danas živi, Tuđman, posle i njegovi naslednici, zatvorili su krug odanih i moćnih - napisao je Manolić u memoarima koje prenosi telegram.hr.

- Predsednik Tuđman i ja o brojnim obaveštajnim operacijama razmišljali smo različito, ponekad dijametralno suprotno, no on je bio predsjednik Republike i ja sam poštovao njegove pogrešne postupke te sam ih često branio u javnosti, čuvajući autoritet Predsednika. U februaru 1992. godine tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman isplatio je dva miliona nemačkih maraka za nabavku video snimka o likvidaciji hrvatskih branitelja s Ovčare - dodao je Manolić.

Barem tako stoji u dokumentima, koje hrvatska država i danas ima.

- Gotov novac biće odnet Arkanu, a videokaseta, zamotana u aluminijsku foliju, biće predana predsedniku Tuđmanu u njegovoj porodičnoj kući u Nazorovoj ulici - navodi se u memoarima.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.07.2015. 16:18
Riba uvijek od glave kazu smrdi. Arkan, Db, "jugoslovenski" generali,KOS milisevic. Piramida zl//ocina i iz//daje je poznata ali jos niko narodu Srbskome nije polozio racune. Neracunam one koi su vec pozvani na sud Gospodnji i dobili kartu do necastivog.
Sreda 22.07.2015. 16:16
Аркан је био и остаће прави српски херој !
Sreda 22.07.2015. 18:05
Srpska vojska to smo mi Svi u Boga vernici Dobrovoljci svi od reda Srpsku zemlju nikom ne dam Od kad sam se rodio Srbiju sam voleo Majka me je ucila Poštuj slavu svojega Srbija se budi sva Nije više pospana Od Kosovo nam bolna rana Sve za spokoj davnih dana Ko ce ljuti boj da bije Arkanove divizije Mi smo Srbi nek se zna Živela nam Srbija Srpska vojska to smo mi Arkanovi Tigrovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online