Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.07.2015.
05:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Sprema se velika pljačka Srbije?

Srpski parlament raspravljao je o kontroverznom Zakonu o konverziji zemljišta. Iza rogobatnog imena zakona zapravo se krije vrlo ozbiljan posao. Stotine miliona evra su u pitanju, a opozicija strahuje da se zakon piše po meri krupnih biznismena koji će birokratskom gimnastikom za male pare ili besplatno doći do ekskluzivnog zemljišta.

Tanjug
Opozicja se plaši da se zakon piše po meri tajkuna

Konkretno, poseban je trn u oku zemljište za koje opozicija sumnja da je namenjeno Milanu Beku u Luci Beograd. Ali, tu se pominju i drugi biznismeni koji merkaju atraktivno zemljište.

Balša Božović iz DS-a je rekao da predloženi zakon "miriše na prljavi zadatak nekoga u čije su ime došli da ga sprovedu" navodeći da je to isto kao "kad su potpisivali Beograd na vodi".

- Tajkunima je jeftinije da zaključe ugovor o zakupu - smatra Božović i dodaje da im nije u interesu da plaćaju naknadu za konverziju, jer mogu da sklope ugovor o zakupu koji im omogućava dobijanje građevinskih dozvola.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je negirala da se zakon piše po meri krupnog kapitala i dodala da je Luka Beograd predmet sudskog spora i da ne podleže zakonu do okončanja procesa.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je zakon važan za Beograd.

- Svaki investitor želi tačno da zna šta poseduje - rekao je Mali i dodao da je "to koncept koji je definisan svuda u svetu, koji želimo da primenimo, dakle, jasna svojinska struktura zemljišta".

Mile Antić iz udruženja Mreža za restituciju smatra da se sprema velika pljačka.

- Tu se radi o desetinama milijardi evra koje bi država mogla ako hoće da pokloni nekom drugom, a ne tajkunima - napominje Antić. On podseća da je odlukom Ustavnog suda mogućnost "zakonite" pljačke državne svojine ukinuta.

Eksplicitno je navedeno da građevinsko zemljište u državnoj svojini nije moglo biti u prometu i da se "trenutnim korisnicima i učesnicima u postupcima privatizacije, stečaja ili izvršnim postupcima može pretvoriti u pravo svojine samo po tržišnim uslovima".

Već za 30 dana nešto više od 5.000 hektara građevinskog zemljišta od ukupno 660.000 koliko ga ima u Srbiji moglo bi da bude predmet konverzije. Vlasnici objekata koji se nalaze na državnoj svojini mogli bi svoje pravo korišćenja uz naknadu da pretvore u pravo svojine ili da eventualno tu zemlju uzmu u zakup na 99 godina, kako propisuje zakon.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.07.2015. 08:43
Pa šta? Kad se rasplčkavala Vojvodina iz tog istog Beograda, niko ni trepnuo nije. Sad kad su sve rasprodali po Srbiji i njenoj koloniji Vojvodini, logično je i Beograd došao na red da se raskući i potroši na čuvanje glasova i socijalnog mira. Valjda ćemo posle opet dobiti nacionalizaciju, pa ćemo zemlju deliti bezemljašima i sve tako u krug... srpska posla.
Sreda 15.07.2015. 15:09
Lep naziv,samo taj naziv je vec 15 godina presao u praksi,tacnije od 5. oktobra...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online