Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.07.2015.
03:46
D. Dekić - Vesti A

Genocid u svim verzijama

Evropski parlament neće donositi posebnu rezoluciju o Srebrenici, kako su to pokušali da proguraju hrvatski poslanici, već će saopštenjem odati poštu žrtvama, odlučeno je u Strazburu. Da li će britanska rezolucija koju "popravlja" Rusija, i u kom obliku, biti razmatrana u UN 7. jula još uvek nije poznato, kao ni zvaničan stav Beograda o tom dokumentu.

Fonet
Kozmetika i politika: Aleksandar Čepurin i Majkl Kirbi

Tako je mešetarenje nastavljeno britanskim "pisali-brisali", pa je iznedren i Beogradu upućen četvrti Nacrt rezolucije o Srebrenici. Promene su minimalne, a kako se čuje, najvažnija što je umesto citata iz treće verzije da je žrtava "bilo na svim stranama", sada navedeno "hiljade žena, devojčica, muškaraca i dečaka na svim stranama".

U tom delu iz poslednjeg predloga razlika u odnosu na početni je što je prvobitno bilo navedeno da je reč o desetinama hiljada žrtava. Vicepremijer Ivica Dačić je i četvrtu verziju dočekao na nož pošto, kako je rekao tabolidu "Informer", London nikako ne odustaje od genocida.

Brzopotezno je situaciju pokušao da ispegla ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, a oglasio se i njegov ruski kolega Aleksandar Čepurin. Kirbi se nada rezoluciji koja će bila prihvatljiva i za Srbiju. Zato, kako ističe, i postoji predlog četiri, a ko zna, možda bude i peta ili šesta verzija.

Kirbi kaže da je žrtava bilo svuda u regionu i da su stradali i Srbi i Hrvati i Muslimani, pa je ideja rezolucije pokušaj da se razumeju dešavanja u prošlosti. Čepurin je, uz ocenu da su promene rezolucije i u četvrtom predlogu kozmetičke, ponovio da je u najvećoj meri smisao rezolucije da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocida.

Politizacija i pristrasnost

Predsednik RS Milorad Dodik ponavlja da je rezolucija pristrasna i kontraproduktivna.
On smatra da činjenica da BiH, na koju se odnosi rezolucija, nema stav najvažnijih organa o tom dokumentu govori koliki je to promašaj Velike Britanije. On je ocenio da je zločin nad Bošnjacima u Srebrenici potpuno prekriven političkom debatom o rezoluciji.

- Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda - poručio je Čepurin.
 

POVEZANE VESTI

Subota 04.07.2015. 11:10
London nikako ne odustaje od genocida.... više stoljećna genocidna nacija bi da se sakrije iza neke rezolucije optužijući druge po svaku cijenu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online