Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Četvrtak 25.06.2015.
01:11
D. Dekić - Vesti A

Zavrću ruke da otmu Kosovo

Pritisak međunarodne zajednice na Beograd i Prištinu za postizanje konačnog dogovora o četiri vrele teme, povećao je napetost glavnih pregovarača, ali u ovonedeljnoj rundi nije urodio plodom.

Tanjug/AP
Ubeđivanje ucenom: Aleksandar VUčić

Pomak u celodnevnim razgovorima završenim u kasne sate načinjen je samo o pitanju osiguranja vozila, dok su telekomunikacije, energetika i Zajednica srpskih opština (ZSO), ostale za naredni susret za zelenim stolom. Srpski premijer Aleksandar Vučić tokom pregovaračkog dana sa prvobitnog optimizma prešao je u pesimistične tonove, obelodanivši i pre okončanja razgovora da konačnog dogovora nema.

- Ne slažemo se oko mnogih stvari - rekao je Vučić i najavio nastavak za idući ponedeljak.
Danima uoči ove pregovaračke runde, međunarodna zajednica je podizala temperaturu Prištini i u Beogradu. Da Zapad malo ubeđuje, a malo ucenjuje ukazuje analitičar Dušan Janjić, objašnjavajući da su se sada SAD mnogo aktivnije uključile u pregovore, jer vide da je bavljenje EU ovim pitanjem razvučeno i neizvesno.

- SAD su uznemirene lošom situacijom u Srbiji i na Kosovu i znaju da ako EU integracije stanu, sledi veliki udar evroskeptika i protivnika daljih integracija u Evropskom parlamentu. Taj problem je u pozadini svih pritisaka i požurivanja. Činjenica je da ne žele ni jačanje Rusije na našim prostorima, ali problem je i što veliki novac nestaje ne samo kroz budžet Kosova, već i u oblastima energetike i komunikacija - ukazuje Janjić za "Vesti".

Pregovori bez dogovora

Aleksandar Vučić je naveo da će prva pregovaračka poglavlja Srbije sa EU biti otvorena do kraja godine bez obzira što u Briselu nije postignut konkretan dogovor o četiri ključne teme.
- Moramo da se borimo da dobijemo najbolja moguća rešenja, a ne da kažemo narodu da smo nešto prihvatili samo zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja - rekao je premijer.
Dušan Janjić podseća da je jul vreme za utvrđivanje napretka u pregovorima sa EU.
- Beograd to zna, a pritisaka ima i na Kosovo koje hoće viznu liberalizaciju, pa mora nešto da pruži u pregovorima - pojašnjava Janjić.

Pritisci na Srbiju su evidentni, smatra analitičar Branko Radun koji ističe da oni nisu od juče i da neće prestati bez obzira ko je na vlasti.

- Međunarodnoj zajednici koju predvode SAD stalo je da se tema Kosova zatvori i insistiraju na tome. Međutim, zastoj je nastao jer Albanci ne popuštaju, pa se i na njih mora izvršiti pritisak da bi se do kompromisa došlo - kaže Radun.

On u osvrtu na zapadne zahteve za formiranjem suda za ratne zločine na Kosovu pojašnjava da Priština ne sme sebi suviše dati na značaju jer je protektorat NATO, pa je i red smanjiti joj apetite.

Prištinu, prema oceni direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, zanima samo problem statusa Kosova, iako to nije tema pregovora.
- Oni bi i da kroz energetiku reše pitanje imovine, a nezainteresovani su za rešenje problema telekomunikacija. Ako se ubuduće išta dogovorimo o ZSO, verujte da će i taj dogovor biti u interesu srpskog naroda - poručio je Đurić.

Sporazum o osiguranju vozila koji je potpisan nakon ove runde Briselskog dijaloga, kako ističe Đurić, znatno će olakšati život građana, jer će administrativnu liniju sa KiM u oba pravca prelaziti bez plaćanja naknade za osiguranje.

Gazivode za ništa

Direktor srpske Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu Dragan Vladisavljević rekao je da je Priština u pregovorima pokušala da jednim potezom preuzme od Srba kompletan elektrodistributivni sistem na severu Kosmeta, uključujući Gazivode i trafo- stanicu Valač.
- ZSO je najvažnija tema, a ključna pitanja se odnose na zakonski okvir i njene nadležnosti. Premijer pokušava da nađe neka rešenja kojima bi se postigao kompromis i stvorili uslovi za uspostavljanje ZSO - naveo je Vladisavljević.

Optimizam EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saopštila je da je napredak postignut u svim pitanjima o kojima se razgovaralo.
- U razgovorima smo se usredsredili na preostala pitanja primene sporazuma u energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu i oko slobode kretanja na mostu u Mitrovici. Dobar napredak postignut je po svim pitanjima - navodi se u njenom saopštenju.

Rezolucija Francuskog Nacionalnog fronta predata institucijama EU: Prekinite pregovore sa Srbijom

Poslanici francuskog Nacionalnog fronta Marin le Pen podneli su Evropskom parlamentu predlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije sa EU. U tekstu tog predloga, između ostalog, ocenjeno je da se kasni sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja zbog "dubokih neslaganja EU i Srbije oko Kosova, usklađivanja sa odredbama o ljudskim pravima i diplomatskih i geopolitičkih odnosa sa Rusijom..."

- Pridruživanje Srbije EU ugroziće odnose država nastalih iz Jugoslavije i Rusije. Stoga pregovori o pristupanju Srbije treba da budu bez odlaganja zaustavljeni - piše u dokumentu.
Predstavnici Nacionalnog fronta nalažu predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu da prosledi dokument Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i državama članicama unije. Mediji navode da su poslanici Nacionalnog fronta ovakav potez povukli jer su zabrinuti da "Srbija ne prođe loše kao Francuska".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.06.2015. 06:50
Ovaj Musliu jedno te isto trabunja!Zali se na svog Gazdu a nesme ni da prdne pored njega!Ali on mora da glumi i da laze srpski Narod!!Treba te procerati za Albaniju!
Četvrtak 25.06.2015. 06:42
Ко је изазвао рат на Косово и зашто ??? Ко је изазвао рат у Либији , Ирак , Сирији , Украјини , Авганистан и зашто ??? Ко је изазвао рат у Југославији и зашто ??? Ко жели револуцију у Москви и зашто ??? Ко лаже о Сребрници , Дубровнику , Рачка , обарање авиона изнад Украјине и зашто ??? Ко лаже да ће бити добар живот у демократији ??? Ко је лагао да је Садам Хусеин имао хемијско оружје ??? Ко лаже да се Путин спрема за напад на Финску , Шведску ,Пољску , Украјину ??? " Не напада НАТО и САД Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ". Како је дошла америчка демократија у Србију све наопачки у Србију .Долази још тежи живот у Србији . САД и НАТО желе да Србија нестане са Географске карте .Шешељ је био у праву што није био са ОТПОР и ДОС .СРС нису били на сахрану ђинђића плаћеника Вашингтона .
Četvrtak 25.06.2015. 11:45
Najgore od svega je što nam ovaj AVAV danas objašnjava nešto što i vrapci na grani znaju od samog početka, tj. od 1991 kada je počeo sukob i raspadanje Jugoslavije ! Ta " međunarodna zajednica " se sastiji od tri zemlje, USA, GER i GB i svi mogući pritisci dolaze od njih i do sada su radili uvijek na štetu Srba ! I onda je potreban neki analitičar da prokomentariše zbivanja ! Muka do povraćanja ! Još šta je bolno, ovaj samozaljubljeni se uporno njima udvara i misli da ga oni uzimaju za ozbiljno !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online