Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.05.2010.
18:48 >> 19:40h
Tanjug A

Slovačka demantuje postojanje plana za Kosmet

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak nema poseban plan za rešavanje problema Kosova i Metohije i sve priče o postojanju takvog plana su neosnovane, rekao je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Peter Stano.

Demantuje ga sopstvena država: Miroslav Lajčak


 

Stano je na taj način demantovao pisanje novosadskog "Dnevnika", koji je, u okviru intervjua sa šefom slovačke diplomatije u subotu, objavio da Lajčak ima pripremljen plan kako da se rešava pitanje odnosa Srbije i Kosova i Metohije posle mišljenja Međunarodnog suda pravde.

"Ministar Lajčak nema nikakav poseban plan za Kosovo. On se distancira od onoga što je napisano u listu 'Dnevnik' i podvlači da su njegove ocene i odgovori u intervjuu tom listu pogrešno interpretirani", naveo je Stano.

Dnevnik: Dobro smo protumačili Lajčakovu izjavu


Redakcija "Dnevnika", u saopštenju dostavljenom Tanjugu, navodi da je "prevela" Lajčakovu izjavu da "ima ideju" u stav da "ima plan", ali tvrdi da je ispravno protumačila poruku šefa slovačke diplomatije.

 

"Dnevnik" saopštava da je pitanje bilo: Kako misli (Lajčak) da bi mogla da bude iskorišćena odluka MSP za pokretanje procesa i koje bi ime imalo taj proces, s obzirom na to da oni koji su priznali Kosmet ne žele da se pregovara o statusu, a s druge strane Beograd želi da pregovara, pre svega o statusu i da li ima ideju u glavi koja bi forma dijaloga mogla da vodi ka rešenju.

 

Lajčak je, citira novosadski list u saopštenju, odgovorio: "Naravno da imam ideju, ali ne želim da je objavljujem, ovako, preko medija. Mogu da kažem da nam je potrebna regionalna dinamika i komunikacija o praktičnim stvarima koje će omogućiti da čitav region napreduje".

Portparol MIP Slovačke takođe je rekao da nema nikakve informacije o tome da bi 10. maja Kosmet trebalo da bude na dnevnom redu na sastanku u Briselu, kako je naveo novosadski list.

Prema njegovim rečima, Lajčak je u pomenutom intervjuu govorio o unapređenju situacije na KiM i nedavnoj poseti Kosmetu.

Kako je precizirao Stano, Lajčak je rekao da će slovački predstavnici o Kosmetu razgovarati samo u okviru EU i da neće izlaziti sa nekim posebnim planom.

Ministar je ponovio stav zvanične Bratislave da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online