Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.05.2010.
17:02
Tanjug A

Bradić: Imamo medijsku strategiju

Ministar kulture i medija Nebojša Bradić izjavio je danas u Beogradu da će resorno ministarstvo, kroz zakonsku regulativu i podršku kvalitetnim programima, sistematski raditi na visokim profesionalnim standardima u Srbiji.

Novinarima neophodna sloboda u radu: Nebojša Bradić



Ministar Bradić je u izjavi povodom 3. maja Dana slobode medija, ukazao da će uređenju domaće medijske scene doprineti i medijska strategija koja će javnosti biti predstavljena polovinom ove godine.


Projekat izrade studije medija je već odobrila i finansira Delegacija Evropske komisije u Srbiji, a dokument će sadržati i uporednu analizu našeg i evropskog medijskog zakonodavstva, kao i institucija koje su zadužene za sprovođenje medijskih politika, naveo je u Bradić.


Studijom će biti urađena i analiza medijskog tržišta u zemlji koja će sadržati i procenu efekata privatizacije medija, naveo je Bradić i upozorio da su problemi sa kojima se medijska scena u Srbiji suočava, samo su delom proizašli iz ekonomske krize.


"Drugi deo je posledica neekonomskih faktora i, dugoročno gledano - mnogo više ugrožava i medijsku scenu i samu medijsku profesiju", upozorio je ministar kulture i medija.


Bradić naime smatra da su izostanak odgovornosti prema javnoj reči i potreba za podizanjem nivoa profesionalnog standarda, samo neki od problema koji ostavljaju dalekosežne posledice na sve aktere medijske scene, ali i na samo društvo.


"Posezanje za senzacionalističkim novinarstvom, povlađivanje najnižem ukusu, siromašenje jezika i 'izostanak' kulture iz medijskih sadržaja, ukazuju se ne samo kao atak na čitoce, gledaoce i slušaoce, već i kao uzurpiranje i zloupotreba same slobode govora, sa nemerljivim negativnim posledicama", ocenio je ministar.


Čestitajući svim medijskim poslenicima Dan slobode medija, Bradić je podsetio da je protekla godina za medije i Ministarstvo bila veliki izazov, ali i putokaz u kom smeru "valja ići ukoliko želimo da sa jedne strane obezbedimo slobodan protok informacija, stavova i ideja, a sa druge - podižemo nivo kvaliteta rada i profesionalne kompetencije."


"Zaposleni u medijima moraju imati potpunu slobodu u radu i uslove koji će im omogućiti istinito, pravovremeno i profesionalno izveštavanje", ocenio je Bradić i podsetio da je Ministarstvo kome je na čelu i u uslovima ekonomske krize iniciralo mere pomoći medijima, pre svega kroz finansijsku podršku kvalitetnim projektima.


Bradić je podsetio i na ovogodišnji izveštaj o medijskim slobodama organizacije "Freedom House", po kome je Srbija ne samo popravila rejting u odnosu na prethodnu godinu, već je sada ispred svih država bivše Jugoslavije, osim Slovenije
To je potvrda da se krećemo u dobrom smeru, konstatova je ministar.


Taj dobar smer je, po Bradiću posebno važan zbog budućnosti koja je već stigla oličena u novim generacijama na čiji život i razvoj mediji utiču, na pozitivan ili negativan način.


Ministar Bradić je poželeo svim medijskim poslenicima da posao obavljaju sa što više radosti, a što manje briga, u čemu će im, kako je istakao, Ministarstvo kulture i medija, koliko je god više moguće, biti i partner i oslonac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online