Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.05.2015.
04:44
M. Todorović - Vesti A

Zmije okupirale Niš i okolinu

U kancelariji volonterske organizacije ZOO Planet u Nišu poslednja tri dana usijali su se telefoni od poziva građana koji traže pomoć u hvatanju zmija. Posle veoma visokih dnevnih temperatura zmije su primećene na niškim ulicama i u centru grada, a još više na periferiji.

wikipedia.org
I gmizavci vole sunce (Foto: Arhiv)

Takvi "izleti" zmija povremeno su se događali i ranijih godina. Ipak, ovo proleće je mnogo karakterističnije jer su u više slučajeva opasni gmizavci primećeni u dvorištima dečjih vrtića i obdaništa, u okruženju zdravstvenih ustanova, na obodu benzinskih pumpi, duž trase železničke pruge Niš-Dimitrovgrad, pa čak i u kancelarijama pojedinih preduzeća i privatnim kućama.

- U sredu smo imali smo čak 45 telefonskih poziva građana da im pomognemo u hvatanju zmija. Juče se skoro sve isto ponovilo, do podneva je bilo više od 30 poziva. Intervenisali smo u krugu Vojne bolnice, u porodičnim kućama u prigradskim naseljima Suvi Do i Pasi Poljana, u gradskom kvartu u naselju Durlan, u dvorištu vrtića u centru Niške Banje, pa čak i u kancelarijama jedne apoteke. U sedam intervencija pronašli smo i uhvatili isto toliko zmija, koje su odmah pripremljene za puštanje u prirodu. Reč je o neotrovnim smukovima i belouškama - ispričao je za "Vesti"
Dušan Stojanović, predsednik udruženja građana ZOO Planet.

Student Fakulteta zaštite na radu u Nišu Zoran Simonović ispričao je za "Vesti" da je tri i po sata trajala pretraga prostorije kancelarije koja se nalazi u sklopu apoteke u ulici Vojvode Tankosića u centru Niša, pre puta Doma zdravlja.

- Radnica je čistila kancelariju kada joj je pored nogu prošla zmija koja se uvukla pod laminatni pod. Pretražili smo kompletnu prostoriju, sve stolove, ormane i fijoke, podizali pod, ali zmiju nismo uspeli da pronađemo. Verovatno je uspela neopaženo da se udalji i izađe napolje jer je prostorija na samom prizemlju objekta - ispričao je Simonović.

Pošto nije baš uobičajeno da se ovoliki broj zmija pojavljuje u urbanim sredinama, procenjuje se da je najezda gmizavaca u Nišu rezultat naglog bujanja niskog rastinja i trave. Iako su gradske službe za održavanje zelenila već nekoliko puta sprovodile akciju uređenja obala Nišave i Gabrovačke reke i parkovskih površina, očigledno je da je nagli skok dnevnih temperatura uzrokovao i naglu pojavu velikog broja zmija.

Kazna za ubijenog poskoka 120 evra

Meštani Bresja ubili su na jednom mestu četiri odrasla poskoka, saopštila je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Jagodine i upozorila da su "zmije zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati". Biolog Boban Stanković iz Gradske uprave ističe da je, prema Pavilniku o oštetnom cenovniku, visina kazne za svakog ubijenog poskoka 14.400 dinara (120 evra).

Vatrogasci traže uljeza

U pirotskom selu Držina u utorak po podne u kuću osamdesetogodišnje starice Verice Mančević ušla je zmija i negde se sakrila. Starica i njena rodbina zajedno sa vatrogascima iz Pirota već dva i po dana pokušavaju da je pronađu, ali ne uspevaju zbog čega je strah da se uđe u kuću.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 09:41
Brate Ameri testiraju i iztrazuju.Oni to rade uz saglasnost Vlade nista drugo a narod ko je/be!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online