Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
12:02
A. Bošković - Vesti A

Srbi povratnici žive u šatorima

U sklopu prve zajedničke humanitarne akcije koju su organizovale organizacije Srpska pravoslavna omladina "Spoji" iz Inzbruka, "Nemanjići - Tićino" iz Švajcarske i "Srbi za Srbe" nedavno je u dva povratnička sela na području Kosova i Metohije isporučena pomoć vredna oko 2.600 evra.

Sumorno: U Žaču nema ni struje ni vode



Petočlana delegacija humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" obišla je sela Novake kraj Suve Reke i Žač kod Kline. Prikupljena sredstva su raspoređena na opšte dobro kompletne srpske zajednice.

Od srca: Pomoć žiteljima Žača

Zajedničkim snagama tri organizacije obezbeđene su najpotrebnije stvari za meštane ovih sela, tačnije: 20 prasadi u vrednosti od 1.450 evra, posteljina (160 evra), jastuci (120 evra), ćebad (190 evra), frižider (260 evra), šporet na drva (155 evra), veš-mašina (240 evra) i 125 evra je utrošeno u potrebe putnih troškova.
Prikupljena je ukupna suma od 2.700 evra, od čega je 2.575 evra utrošeno za humanitarnu pomoć.


Ovaj zajednički poduhvat je realizovan uz svesrdnu podršku nevladine organizacije "Majka devet Jugovića" iz Zvečana i vladike Atanasija, koji je predvodio ceo poduhvat.

Jovana

 

Malo radosti: Jovana Drljović

- Među odraslim povratnicima u selu Žač nalazi se i petogodišnja Jovana Drljović, koja sa majkom spava u ruševinama jedne kuće na ležaljci za plažu - priča Marinković.
Jovana je tada poželela zeca, bicikl i čizme za kišu. Nekoliko dana kasnije bila je neizmerno srećna kad je sve to dobila, a najviše se radovalu zecu koga je nazvala Srećko i koga je dobila od Marka Tomaševića, učenika koji, takođe, živi u jednoj od enklava na Kosmetu.


Predrag Marinković, član Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe", koji je bio u delegaciji koja je uručila prikupljenu pomoć, kaže da se isprva stiglo u Gračanicu, a zatim u Novake gde su ih sačekali članovi organizacije "Majka devet Jugovića", vladika Atanasije i meštani sela.


- U ovo selo se vratilo 30-ak ljudi, koji pripremaju teren za povratak svojih porodica iz centralne Srbije. Dogovor je bio da se ovom povratničkom selu dostavi pomoć u vidu 20 prasadi, koje će oni nastaviti da uzgajaju i na taj način poboljšaju svoj težak položaj - kaže Marinković.

Stigao je i ''Smederevac''

Delegacija je zatim obišla i povratničko selo Žač, prošavši kroz Prizren, u kome je primetila ulice nazvane po američkim generalima NATO snaga.


- Prizor koji smo zatekli u selu Žač sumorniji je bio od sumornog vremena i kiše koja nas je pratila celim putem. Selo Žač je moderni rezervat, gde Srbi povratnici žive kao Indijanci u nekoliko šatora bez vode i struje. Meštanima ovog sela je uručena sanitarija, frižider, šporet na drva, po deset paketa posteljine, jastuka i ćebadi i paket sredstava za higijenu - rekao je Marinković.
On dodaje da je najveći problem sa kojim se susreću povratnici u selu Žač nedostatak pijaće vode.
 

Narodna kuhinja


Delegacija je u mestu Vidanje sa vladikom Atanasijem obišla radove na kući u kojoj će biti otvorena nova narodna kuhinja.


- Putovanje smo završili u Gračanici, vladika Atanasije se zahvalio našoj poseti, uloženom trudu i pozvao nas da u što skorije vreme opet dođemo - rekao je Marinković.


Delegacija koja je boravila na Kosovu i Metohiji pružila je i moralnu podršku srpskom narodu koji je ostao da živi na ovim prostorima u teškim uslovima.
Zemljaci iz Austrije i Švajcarske su obećali da će i dalje biti uz njih i pružati im pomoć.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online