Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 30.04.2015.
13:56
Tanjug A

Komunalci u civilu, sa biber sprejom, zaustavljaju i vozila

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da predložene izmene Zakona o komunalnoj policiji, policajcima daju mogućnost da zaustavljaju vozila i legitimišu putnike u njima, da rade u civilu, ali i da, kada je to nužno, ukoliko ih neko napadne koriste "biber sprej". Mali je novinarima rekao da veruje da će se izmene Zakona o komunalnoj policiji uskoro naći pred Vladom Srbije.

Tanjug
Siniša Mali i načelnik Komunalne policije Nikola Ristić sa komunalcima

Načelnik Komunalne policije Nikola Ristić rekao je da su u toj službi tražili da se u delokrug njihovih ovlašćenja uvrsti zaustavljanje vozila, rad u civilu i upotreba biber spreja za odbranu, samo ukoliko ih neko napadne.

- Biber sprej služi prevashodno za odbranu i to neće biti represivno sredstvo, već da se odbije napad na policajca i samo kada je krajnje neophodno. To sredstvo je mnogo efikasnije i manje opasno u odnosu na fizičku snagu - naveo je Ristić.

Upitan da li su preduzeti postupci protiv komunalnih policajaca zbog incidenata koji su se pojavljivali u medijima, Ristić je rekao da su vođeni različiti postupci povodom postupanja policajaca.

- Ali, ako mislite na upotrebu sredstava prinude - ne, svaka upotreba sredstava prinude bila je u skladu sa zakonom i tu nije bilo sankcionisanja - ponovio je Ristić.

Ističući da Komunalna policija treba da bude servis građana, Mali je podsetio da je  zahtevao da svaki komunalni policajac prođe kroz novi lekarski pregled, što se privodi kraju, a kako bi se još jednom proverilo da li su prihofizički spremni da obavljaju dužnost.

- Činimo sve da promenimo način na koji funkcioniše Komunalna policija i u selekciji policajaca i u njihovoj obuci i u oceni njihovog rada i mislim da je to ključno - rekao je gradonačelnik i ponovio da se predloženim izmenama predviđa povećanje broja komunalnih policajaca.

Upitan o peticiji za ukidanje Komunalne policije koju je potpisalo oko 20.000 Beograđana, Mali je rekao da je taj broj mali u odnosu na dva milionan koliko prestonica ima stanovnika. Komunalnim policajcima je, dodao je, cilj da održe komunalni red i nije im lako, jer su "pod stresom pošto ih ima malo", ali način njihovog ponašanja i ophođenja treba da bude u skladu sa standardima koje Grad želi.

Govoreći o broju komunalnih policajaca u gradu, Ristić je ocenio da milionski grad poput Beograda treba da ima jednog komunalnog policajca na 1.000 građana, a što bi bilo povećanje za 1.000 do 1.200 policajaca u odnosu na sadašnji broj.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.04.2015. 14:41
Vazno je da su fizicki spremni da maltretiraju i biju gradjane a psiha sta ce im to, i bas me zanima stepen izobrazbe i koji je minimum a maksimum je verovatno IV stepen po dosad vidjenom
Četvrtak 30.04.2015. 16:40
Пошто је редовна полиција иначе без икаквих овлашћења ??? И нема их на сваком ћошку бар по двојица ? Не каже изрека џабе да су "у страху велике очи...."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online