Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 28.04.2015.
22:31
blic.rs A

Od koga se to SNS plaši da smeni Jankovića?

S obzirom na to da žestoke kritike pojedinaca iz vladajućih struktura na račun Jankovića traju mesecima, postavlja se pitanje zašto ga SNS u Skupštini Srbije jednostavno ne bi smenila. Strah od reakcije Evropske unije, ali i domaće javnosti, razlog je što se Srpska napredna stranka ne usuđuje da smeni zaštitnika građana Sašu Jankovića.

Tanjug
Kritikuju ga, ali ne smeju da smene: Saša Janković

- Verujem da to što se ne odlučuju na smenu ima veze i sa EU, odnosno na njihov strah od vrlo negativnih reakcija kojih bi bilo ako bi Jankovića smenili. Znaju da bi EU reagovala, što bi naročito bilo problem za otvaranje poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava. Međutim, tu je strah i od domaće javnosti, jer bi njegova smena, čak i bez EU, izazvala ozbiljno nezadovoljstvo - objašnjava za Blic Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, veruje da se SNS ne usuđuje da smeni ombudsmana zato što, jednostavno, nema pokrića za to.

- Insitucija zaštitnika građana ima visok ugled i konkretne rezultate. Zbog toga se ne odlučuju na smenu, već nastoje da taj ugled srozaju. Iza ombudsmana stoje uspeh, rezultati i Ustav, koji predviđa smenu zbog grubih prekršaja određenih pravila. To što se nekome ne sviđa nečija ličnost, ne bi trebalo da ima uticaja na njegovo razrešenje - priča Antonijević.

Inače, još pre dve nedelje je u Skupštinu Srbije stigao izveštaj o radu ombudsmana, ali zasad nije poznato kada će se poslanici o njemu izjašnjavati. Izveštaj je i dalje tema “proučavanja” nadležnih skupštinskih odbora.

- Svi izveštaji nezavisnih institucija se najpre razmatraju na odborima, koji potom na njih daju preporuke i zaključke. Tek nakon toga, na plenarnom zasedanju, poslanici se izjašnjavaju o tim preporukama i zaključcima - navode u Skupštini Srbije, gde kažu da odbori još nisu završili razmatranja i analize izveštaja.

Inače, u odbranu ombudsmana Saše Jankovića stao je juče i Srpski PEN centar, koji okuplja najuglednije domaće književnike. Srpski PEN je upozorio da se nad Jankovićem vodi "javni linč" i pozvao građane na solidarnost sa njihovim zaštitnik

POVEZANE VESTI

Utorak 28.04.2015. 23:12
од кога ? од истог им газде....
Utorak 28.04.2015. 22:40
Rekao sam da svi članovi SNS na čelu sa Vučićem mogu u guzicu da poljube Jankovića .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online