Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.04.2015.
05:14
D. Dekić - Vesti A

Na zaštitnika barutom iz naftalina

Medijska satanizacija zaštitnika građana Saše Jankovića ne jenjava. Tek što se ispostavilo da je ombudsman govorio istinu kada je tvrdio da je posedovao oružani list, iskočio je još "strašniji" podatak kako je imao i čestice baruta na rukama, sa insinuacijom da je možda i ubica. Razapinjanje na krst onog koji štiti prava ljudi u Srbiji deluje kao pucanj u njegov moral kako bi bio nateran na ostavku.

Medija Centar Beograd
Šabić nemoćan pred oružjem protivnika

Ova događanja izvučena iz naftalina još više čude, ako se zna da je zaštinik građana čak dva puta pre izbora na funkciju, od čega drugi put tokom mandata sadašnje vlasti, prošao sve bezbednosne i druge provere.

Poverenje građana

Istraživanja sprovedena pre kampanje protiv Jankovića govore da poverenje građana u zaštitnika raste. Poslednje ankete kažu da je 60 odsto građana spremno da mu se obrati za pomoć. Prema obimu njihovog poverenja je na drugom mestu, odmah iza Agencije za borbu protiv korupcije, a veruje mu svaki četvrti stanovnik. U 2014. zaštitniku građana su stigle 23.000 pritužbe, a u prva tri meseca 66 odsto više.

Sve to nameće i pitanje može li i ko da zaštiti zaštitnika od medijskih i političkih napada, osim građana koji su Jankoviću do juče popodne peticijom sa skoro 3.000 potpisa dali podršku. Pokušaj poverenika za informacije Rodoljuba Šabića da saseče medijske spinove zahtevom da Ministarstvo policije stavi na uvid javnosti dokumenta i sve podatke o pištolju kojim je pre 22 godine Jankovićev drug izvršio samoubistvo, kratko je imao efekta. Svega dan, do jučerašnjih novih udara dela medija u Jankovićev pleksus. Iz državnog vrha oglasio se samo vicepremijer Ivica Dačić, primetivši tek da zaštitnik treba da ima zaštitnika.

Osnov za zaštitu ombudsmana, prema rečima Momčila Grubača, bivšeg predsednika Saveznog ustavnog suda, je u Ustavu, ali kako primećuje ovaj pravni stručnjak, teško je u sadašnjim okolnostima verovati da može da se zaustavi haranga koja je za svaku osudu.

- Ustav je njegova zaštita, jer osnov institucije je sadržan u njemu, pa sve što se događa poslednjih dana predstavlja povredu Ustava, a ne Saše Jankovića - objašnjava Grubač za "Vesti".

On je ocenio da besomučna kampanja protiv Jankovića, a na osnovu nekih događaja iz prošlosti, vređa intimna osećanja njega i njegove porodice, ali i bližnjih čoveka koji je izvršio samoubistvo.

- U ovakvoj atmosferi u kojoj se ne drži do Ustava i institucija, politička haranga će se verovatno nastaviti, pa dokle stignemo-zaključio je Grubač.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online