Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.04.2015.
09:00
D. N. Petrović - Vesti A

Gegić vapi za pomoć

Državljanin Srbije, rodom iz Velja Polja kod Tutina, Muhedin Gegić zarobljen je sa suprugom i četvoro dece u jemenskom gradu Taizu i nada se što hitnijoj evakuaciji iz ove zemlje u kojoj bukti građanski rat.

D. N. Petrović
Zarobljen u paklu Jemena: Muhedin Gegić

U Jemenu je od 2006. godine, oženjen je njihovom državljankom, a kako kaže, u gradu u kojem žive, do nedavno je bilo mirno, ali se situacija poslednjih dana pogoršala.

Otac Jusuf: Vehabije ga zavrbovale

- Vehabije su ga bukvalno istrgle od nas, njegove supruge i sinova. Najmlađeg sina, koji sada ima 12 godina, nikada nije ni video i sve nas je zaboravio. U početku se sporadično javljao iz Jemena, ali smo u poslednjih nekoliko godina izgubili kontakt sa njim - priča za "Vesti" otac Jusuf.

- Većinu u Taizu čine suniti i oni ne daju Hutima kontrolu nad gradom. Većina civila je napustila grad koji je pust. Oni koji su ostali ne izlaze iz kuća, a ulicom ponekad prođe po neki motor ili auto. Sve veći problem predstavljaju i isključenja struje i vode, nema ni goriva - javlja Gegić iz Jemena.

Kako kaže, njemu su nedavno ukrali 15.000 evra i automobil, dok mu je drugi zaplenjen.

- Sve što sam kućio i stvarao u poslednjih devet godina mi je otišlo nizbrdo. Ne osećamo se bezbedno i očekujemo da ćemo što pre biti evakuisani - nada se Muhedin.

Inače, on je još u oktobru prošle godine kontaktirao srpsku ambasadu u Kuvajtu i tražio zaštitu, ali od toga nije bilo ništa.

Nakon nedavne eskalacije sukoba i početka bombardovanja od strane saudijske avijacije, stupio je u kontakt sa ambasadom Srbije u Adis Abebi i rekao im da planira da ode u Džibuti.

- Oni su kontaktirali Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu i od naše ambasade u Dubaiju sam, posle par dana, dobio mejl u kojem su mi tražili kontakt podatke. Od tada smo u stalnom kontaktu i pokušavaju da nas na razne načine evakuišu - dodaje Gegić.

Prva porodica u Nirnbergu

Muhedinova prva supruga Hedija i trojica sinova starih 23, 21 i 12 godina i dalje žive u porodičnoj kući u Nirnbergu.
Odmore zbog uskršnjih praznika Hedija i najmlađi sin su iskoristili kako bi doputovali do Srbije i posetili Faruka i Rahimu u Velje Polju.

D. N. Petrović
Izgubili kontakt sa sinom: Otac Jusuf i majka Rahima

Vesti o njegovoj evakuaciji sa zebnjom čekaju u Velje Polju na Pešteru Muhedinovi otac Jusuf, majka Rahima, supruga i tri sina iz prvog braka.

Prema rečima Rahima i Jusufa, njihov sin je živeo skladnim životom u Nirnbergu, sa snajkom Hedijom je dobio dva sina, a dok je treći bio na putu, vrbovale su ga vehabije iz arapskih zemalja i on je još 2003. godine otišao u Jemen.

Majka Rahima ne krije želju da bi volela ponovo da vidi i zagrli sina i da se on konačno vrati svojoj porodici.

- Apelujem na državu Srbiju da pomogne i spasi mi sina, a šta će biti sa tom Jemenkom i decom me uopšte ne zanima i za njih ne želim da znam. Neka mi vrate Muhedina, a njih ne želim da vidim u mojoj kući - kaže Rahima.

POVEZANE VESTI

Petak 10.04.2015. 10:57
Mislim da srbija ima MNOGO ozbiljnijih problema kojima bi trebala da se bavi, a ne da spašava vehabije kojekude...
Petak 10.04.2015. 09:32
Ne Pomazite tim arapofilicimarima da se vrate Na Nas Srbski Balkan !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online