Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Sreda 08.04.2015.
22:23
B92 A

"Nije tajna da EU uvek postavlja nove uslove Srbiji za ulazak"

Ministar Ivica Dačić kaže da nije nikakva novina da se pred Srbiju, kad god ispuni jedan veliki uslov u približavanju Uniji, postavljaju novi i teži uslovi.

Tanjug
Srbija želi pošten odnos od strane Brisela: Ivica Dačić

Predsedenik skupštinskog odbora za evrointegracije Aleksandar Senić kaže da ne postoje dodatni uslovi o kojima priča Dačić i da Srbija treba da se drži svog evropskog puta.

-Mislim da nikakvih novih uslova nema. Pretpostavljam da je davanje ovakvih izjava sedenje na dve stolice pa kad nam se obe stolice izmaknu onda je neko drugi kriv - objašnjava Senić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je pogrešno citiran u medijima koji su objavili njegovu navodnu izjavu da " I kada bismo priznali Kosovo, ne bi nas primili u EU".

On je objasnio šta je rekao u intervjuu Sputnjiku, a šta su mediji od toga izdvojili kao udarnu vest.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Nikolića "Da bi Srbija, kad bi priznala Kosovo, za mesec dana bila u EU", Dačić je odgovorio: "Ne bi, zato što će uvek postojati neki novi uslovi".

 -Čekajte, ja sam odgovorio na pitanje da li će za mesec dana da uđe - kaže ministar spoljnih poslova.

Dačić: Nisam opunomoćenik EU

Dačić ipak ne poriče da se pred Srbiju postavljaju novi uslovi, koje naziva pokretnim ciljevima. Pita se zašto se sada priča o 11 tačaka koje je utvrdio Nemački parlament kada je sa Srbijom dogovoreno da je za otvaranje poglavlja neophodna implementacija Briselskog sporazuma.

- Ja sam potpisao Briselski sporazum. Kakve veze ima most u Kosovskoj Mitrovici i Park mira sa Briselskim sporazumom. Kako je onda uslov za otvaranje poglavlja implementacija Briselskog sporazuma. Nije! Onda recite nije uslov samo Briselski sporazum, nego i dodatne tačke te te i te. To je pošten odnos koji Srbija traži. Ja imam pravo to da kazem jer ja sam ministar spoljnih poslova Srbije a ne opunomoćenik EU - navodi Dačić.

Šef skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun smatra da je Srbija u sastavu EU interes Zapada i njegov glavni oslonac na Balkanu, ali ne isključuje mogućnost dodatnih pritisaka.

- U tom smislu postoji granica do koje Srbija može da prihvata zahteve. Preko te granice se direktno narušavaju naši vitalni nacionalni i državni interesi. I ne može nijedna ozbiljna vlada da ide protiv same sebe - ističe Drecun.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.04.2015. 22:37
prodata duso.istorija je zapisala tvoje izd/ajnicko ime.tvoja ruka je potpisala izd/aju
Sreda 08.04.2015. 22:33
мој омиљати ћак лага да му се брк не насмешка
Četvrtak 09.04.2015. 13:20
Пашћете ви на референдуму! Ако га не ппокрадете као све до сада! Но и за то има лек!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online