Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.04.2015.
21:15
O. Ikodinović - Vesti A

Nacistima smetaju ruski filmovi i knjige

U Ukrajini je na snazi potpuna zabrana filmova i serijala u kojima su akteri pripadnici ruskih i sovjetskih snaga bezbednosti. Dekret je potpisao predsednik Petro Porošenko, a kijevska vlada dosledno se zalaže za iskorenjavanje svega što je povezano sa Rusijom.

Reuters
Ukrajinsko "ne" svemu ruskom, pa i geniju Mihajlu Bulgakovu: Petro Porošenko

U školama smatraju suvišnim čitanje Mihaila Šolohova, Mihaila Bulgakova i Marine Cvetajeve, iz naziva sa ulica žele da izbace sve što smatraju "moskaljskim", odnosno ruskim, poput crnogorskog režima.

U isto vreme, u centru Kijeva došlo je do eksplozije ispred zgrade Sberbanke Rusije. Na sreću povređenih nije bilo, ali ruski mediji su ovaj događaj nazvali kriminalom sa političkim prizvukom. Operativci su, prema rečima očevidaca, uspeli da pre dolaska novinara na mesto događaja, prikupe i uklone letke koji pozivaju na "pridruživanje terorizmu Moskve". Slični pozivi, samo manje radikalni, mogu se čuti i od ukrajinskih vlasti.

Porošenko je potpisao ukaz o zabrani svih ruskih filmova i serijala, snimljenih od početka 2014. godine. Pod zabranom su takođe i svi snimci, koji popularizuju rusku vojsku i policiju, kao i svi filmovi, koji su po mišljenju državne komisije, antiukrajinski.

"Zabranjeno je svako prikazivanje u Ukrajini svih filmova u kojima se sprovodi popularizacija, agitacija i propaganda policije ili oružanih snaga Rusije", navodi se u zakonu.

U obrazloženju se navodi da prikazivanje ovakve produkcije negativno utiče na borbeni duh ukrajinske vojske. Tako je Ukrajina zabranila prikazivanje 20 ruskih filmova, među kojima su: Beloruski "Snajperista", zatim "Usiljeni marš", "Kozak", "Služim domovini", "Leto vukova", "Magla", "SMERŠ"(smrt špijunima) i druga remek dela ruske kinematografije.

Međutim, kijevske vlasti se nisu tu zaustavile. U Komisiji za nauku i obrazovanje je postavljeno i pitanje literature. Prema mišljenju zvaničnika, dela Mihaila Bulgakova bi trebalo izbaciti iz školskog gradiva, kako bi se oslobodilo mesto za evropske i američke autore. Takođe, nadležni u Kijevu planiraju i da proanaliziraju dela Mihaila Šolohova (Tihi Don) i Marine Cvetajeve, knjige koje su spaljivane u nacističkoj Nemačkoj.
 

Proevropska reformacija

Kijevski savet za kulturu razmatra sada i da se svi moskovski nazivi uklone sa ulica. Sa takvim predlogom istupila je frakcija Udar Vitalija Klička. Moskovski trg poslanici žele da preimenuju u Demejovski, Moskovski most u Severni, a Moskovski bulevar u Kurenjevski.

- Očigledno da proevropski reformatori misle da će zabranom literature i naziva ulica uspeti da izbrišu hiljade godina zajedničke istorije - prokomentarisali su ruski mediji poziciju Kijeva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 00:35
Analogno tome Srbija bi trebala zabraniti filmove i knjige iz zemalja NATO alijanse i jos poneki. Naravno da bi zapadne"demokrate" urlale preko svoih lazivih medija da nismo civilizovani a Ukraincimai ce to odobravati jer su to samo Ruski filmovi i pisci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online