Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 20.02.2015.
08:50
D. N. Petrović - Vesti A

Trepča Albancima, Gazivode Turcima

Uz Trepču, najvažniji srpski resursi na severu Kosova su jezero i hidroelektrana Gazivode kod Zubinog Potoka i trafo-stanica Valač kod Zvečana. Oni bi mogli uskoro, umesto u albanskim, kako je u Prištini planirano, da završe u turskim rukama.

A. Čukić
Da li je već izgubljeno: Jezero i hidroelektrana Gazivode

Kako pišu neki mediji, Vlada Kosova prodala je kompletnu elektroenergetsku infrastrukturu jednoj kompaniji iz Turske, a u "paketu" su prodati i Gazivode i Valač. Pošto su dve trećine jezera Gazivode na teritoriji opština Novi Pazar i Tutin, prodat je "i deo Srbije".

Srbi u Zubinom Potoku i uopšte na severu Kosova uglavnom ističu da, kad je imovina u pitanju, ne strahuju ni od Prištine, ni od novih gazda iz Turske, jer ni jedni ni drugi, dok je u Zubinom Potoku Srba, neće uspeti da dođu ovamo i preuzmu gazdovanje nad ovim resursima, ali strahuju od poteza Beograda.

- Prodala je Priština budzašto robnu kuću i pogone Kristala u Leposaviću, prodati su i mnogi objekti u Kosovskoj Mitrovici, čak i jedan rudnik bazalta u Jarinju... Sve je to urađeno bez saglasnosti lokalne samouprave i za nas je nezakonito i ništavno. Nećemo dovoliti tim fantomskim kupcima da uđu u posede i koriste ih, jer je to opštinska imovina koju i dalje kontrolišemo - kaže Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić.

Jezero i brana Gazivode su u vlasništvu opštine Zubin Potok i države Srbije.
- Imovinom naše opštine i ovog naroda niko ne može trgovati, nećemo dozvoliti da ovi resursi ikada odu u albanske, niti bilo čije strane ruke - ističe Stevan Vulović, predsednik opštine Zubin Potok.

Raseljeno osam hiljada Srba

Brana i jezero Gazivode svojevremeno su građeni zvanično sa ciljem da se Priština i centralno Kosovo snabdeju kvalitetnom vodom za piće, da termoelektrane u Obiliću dobiju dovoljno vode za hlađenje, a Metohija hidrosistemom Ibar-Lepenac, vodu za navodnjavanje. Izgradnjom brane Gazivode raseljeno je 8.000 Srba iz Zubinog Potoka i Ibarskog Kolašina (i to je u Prištini bilo dobro smišljeno), svi su uglavnom završili negde u Šumadiji, a samo retki su ostali u Zubinom Potoku. U dolini Ibra potopljeni su dvori Jelene Anžujske, nekoliko crkava i znatan deo srpske istorije.

Mnogi smatraju da Beograd jedini može da uzme Gazivode i Valač i preda ih Albancima.
- Protiv Prištine lako možemo da se borimo, protiv Beograda ne možemo. Ako Vlada Srbije odluči da, kako je krenula, sve što je srpsko preda u nadležnost države Kosovo, ostaćemo bez igde ičega. U tom slučaju ostaje nam samo da spakujemo kofere i krenemo "niz Ibar", pa gde se zaustavimo - kaže jedan od žitelja Zubinog Potoka koji je zbog izgradnje brane Gazivode ostao bez kuće i kompletnog imanja.

Prema pisanju medija, Beograd je zatečen odlukom Prištine da Turcima "u paketu" sa drugom elektroimovinom proda Gazivode i Valač i na to, navodno, nikada neće pristati.
U Beogradu su nameravali, čak i sa Prištinom dogovorili, da formiraju Elektrosever, koji bi bio registrovan po zakonima države Kosovo, ali bi gazdovao elektroenergetskim resursima na severu Pokrajine. Međutim, u Prištini su odbili da registruju ovu firmu i sada je pitanje Gazivoda i Valača potpuno otvoreno. Neki Srbi smatraju da je i Elektrosever trebalo da bude samo prelazno rešenje za kasniju predaju Gazivoda i Valača pod kontrolu Republike Kosovo.

POVEZANE VESTI

Petak 20.02.2015. 08:59
Sto je najgore vecina srba sa Kosmeta glasala je za ovog lelemuda u Beogradu.
Petak 20.02.2015. 10:42
Srbi,glasali ste za ovu garnituru!!! Sad se dostojanstveno je-bite
Petak 20.02.2015. 13:29
То није продаја већ поклањање за безвредан папир! То је оно што је битно! Поред тога, шип-тарци поклањају нешто што није њихово, тј. нису га изградили па самим тим можемо да га вратимо у пола ноћи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online