Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 02.02.2015.
12:36
Beta A

U iščekivanju odluke: Kako će presuda uticati na odnose Srbije i Hrvatske?

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Branko Caratan ocenio je danas da sudska presuda koju će u utorak objaviti Međunarodni sud pravde u Hagu po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, neće mnogo uticati na odnose dve države.

Fonet/UN
Sve oči uprte u Međunarodni sud pravde u Hagu: Kakvu će presudu doneti?

- Mislim da realni život ide mimo toga i ta presuda će moći kratkotrajno da utiče na odnose Srbije i Hrvatske, jer će svaka strana voditi račna o unutrašnjo-političkoj reakciji, ali dugoročno gledano postoji realni interes za saradnju", rekao je Caratan u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog".

Dodao je da će presuda biti "element koji će otići u istoriju", ali da "ne može da bude istorijska ocena onoga što se događalo na ovim prostorima".

- Istorijska ocena je puno šira i u međunarodnoj javnosti već postoji o tome ko je počeo rat i ko se kako ponašao - zaključio je Caratan.

Politički analitičar Vlatko Cvrtila ocenio je da će, bez obzira na presudu, međudržavni odnosi Srbije i Hrvatske još najmanje deset godina ostati "između toplog i hladnog", čak i ako Srbija uđe u EU.

Po njegovim rečima, u Srbiji nikad nije postojala konstruktivna politika koja bi realno sagledala šta se događalo poslednjih 25 godina i koja bi na taj način uticala na poboljšanje odnosa.

Međunarodni sekretar Hrvatske demokratske zajednice Miro Kovač rekao je da presuda neće bitno uticati na interpretaciju rata, ali da je važno da je taj sudski proces sproveden do kraja. On je dodao da sudski proces i njegov ishod ne sprečavaju Hrvatsku da ima kontruktivne odnose sa susedima.

Međunarodni sud pravde u Hagu sutra (u utorak, 3. februara) će izreći presudu u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj, 1991-95.

Zasedanje najvišeg sudskog organa UN počinje u 10 sati, a presudu će pročitati predsednik suda Petr Tomka iz Slovačke. Saopštavanju presude prisustvovaće i ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Izricanjem presude biće okončan proces koji je 1999. godine pokrenuo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Srbija je kontratužbu za genocid - koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i posle operacija Oluja, 1995 - podnela 2010. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.02.2015. 12:48
Ludi Svet ! Posle genocidnog unistavanja Srba u poslednjih 100 godina koji je istrebbbbbijo Srbe sa njihovih Vekovnih Ognjisat ima cak ljudi koji prate ovu tkzv presudu ! Nema drugog resenja no rata !
Ponedeljak 02.02.2015. 14:17
Caratane , pa znamo svi koje počeo i kako je agresor završio .
Ponedeljak 02.02.2015. 16:30
Presuda neće uticati nikako na odnose Srba i hRvata.Voleće se i žarko lju,biti ko i do sad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online