Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.04.2010.
10:56
Vestionline A

Poplave širom Srbije, šteta ogromna

Obilna kiša u većini gradova Srbije izazvala je poplave, stanovništvo je evakuisano iz ugroženih područja, a izlivanjem reka nastala je ogromna šteta na objektima i oranicama, javljaju beogradski mediji.

Preti opasnost od novih poplava

Velike poplave su u Nišu, Kraljevu, Rači, Kniću, Jagodinu i Gadžinom Hanu.

Na području Leskovca je poplavama ugroženo oko 200 objekata, dok su u Prokuplju tokom noći pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije evakuisali 60 ugroženih osoba u romskom naselju u tom gradu.

Na području Prokuplja i Žitorađe ugroženo je još oko stotinu domaćinstava, zbog izlivanja reke Toplice, a  ugrožena su postrojenja gradskog vodovoda i građani od srede ujutru nemaju vodu.


Vodostaj reke Toplice je opadanju, ali su u samom Prokuplju poplavljeni teniski tereni i deo gradskog groblja, dok polovina grada nema pijaću vodu zbog poplavljenih reni bunara.


U Žitorađi je došlo do plavljenja Klanice, stočne pijace sa jednim objektom i jednom romskom kućom. Poplava preti da ugrozi još četiri objekta.


Saobraćaj je otežan na putu Voljčinac-Jasenica, kao i regionalni pravac Prokuplje-selo Draganje, te se koriste alternativni pravci.


U samom selu Voljčinac vodom od atmosferskih padavina je ugrožena Osnovna škola, a u selima Pejkovac, Đakus, Samarinovac u slivu reke Toplice došlo je do plavljenja oranica i staklenika sa povrćem.


Na području Leskovca u naseljima Bobište, Ančiki, Donji i Gornji Bunibrod usled obilnih padavina dogodile su se bujične poplave i izlivanje i da je ugroženo oko 200 objekata.


Voda se razlila po dvorištima i podrumskim prostorijama i voda je duboka od 10 do 50 centimetara i uvedeno je vanredno stanje, a priprema se cisterna Sektora za vanredne situacije za pijaću vodu.


Ne postoje uslovi za ispumpavanje vode i u Bobištu su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali trudnicu iz kuće, a trenutno je nivo vode je u opadanju.

Raste Beli Timok

Na području Zaječara Beli Timok dostigao je nivo od 270 santimetara kod tog grada i preti da ugrozi naselje Višnjar.


Ogranizovan je redovan obilazak terena pripadnika Sektora za vanredne situacije, dopremanje džakova i dolazak mehanizacije radi prevencije, a na inicijativu tog sektora zakazana je sednica kriznog štaba grada Zaječara.

Beli Timok ponovo je poplavio prizemne delove kuća u zaječarskom naselju "Višnjar" i drugim prigradskim naseljima, dok se na području sela Vratarnice izlio na oranice.

Poplavljeni su i neki delovi puta od Zaječara prema Knjaževcu.


Na području Niša Gabrovačka, Kutinska i Toponička reka su u opadanju i postepeno se vraćaju u svoja korita, a trenutno su vodom ugrožene tri romske kuće u selu Šarlinac.

Reka Belica, koja protiče kroz Jagodinu, odnela je jedan pešački most (kod Navipa) a drugi, kod Opšte bolnice, brane radnici Javnog komunalnog preduzeća "Standard".

U gradskom naselju Tabane voda je poplavila podrume i garaže, a vodu pumpama crpe pripadnici Odseka za zaštitu i spasavanje iz Jagodine.

U porastu Morava, Ibar opada


Morava kod Aleksinca je dostigla nivo od 320 santimetara, odnosno narasla je za 70 centimetara u odnosu na sinoć. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, prate situaciju i pomažu ugroženima.


Na području Kraljeva na lokaciji Žičko Polje, voda se povukla ka poljima i reni bunari koji snabdevaju Kraljevo sa vodom više nisu poplavljeni. Snabdevanje vodom je normalizovano.

U selima Obrva i Šeovac voda se povukla, tako da objekti i domaćinstva više nisu poplavljeni. Reka Ibar je u opadanju.

Nabujali Ibar izazvao je poplave u više kraljevačkih naselja, gde su napravljene ogromne štete na oranicama, voda nadire i u kuće.


Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je u sredu ujutru da su trenutno poplavama najugroženiji regioni Kraljeva, Niša, Prokuplja i Kruševca, gde su nadležne ekipe angažovane na uklanjanju vode, saniranju posledica i pružanju pomoći.


Marić je rekao da se, prema najnovijim informacijama, ekipe nalaze na terenu, da crpu vodu u okolini Kraljeva, gde je poplavljeno više od 60 domaćinstava usled izlivanja Ibra.


U Kruševcu se izlila reka, a sva kanalizacija ne može da prihvati vodu, rekao je Marić, podsetivši da se starija žena utopila juče u Gadzinom Hanu u poplavi izazvanoj izlivanjem Kutinske reke.

Marić je istakao da su nadležne ekipe spremne da intervenišu i na drugim područjima, da nastoje da uključe i lokalnu samoupravu i da će u julu će stupiti na snagu novi zakon o postupanju u vanrednim situacijama.

Javno preduzeće "Srbijavode" saopštilo je da su vodostaji na Velikoj i Zapadnoj Moravi u porastu, da se mere vanredne odbrane sprovode na Pustoj reci u naselju Pukovac kod Doljevca, Toplici, Veternici i Jablanici u slivu Južne Morave, na reci Rači, Uglješnici, Jasenici, Lugomir i reci Belici u slivu reke Velike Morave.

Mere redovne odbrane sprovode se na reci Južna Morava, na Toponičkoj, Gabrovačkoj, u slivu Južne Morave, i na reci Ibar u slivu Zapadne Morave.

Kutinska reka se povlači

 

Kutinska reka povlači u svoje korito, ali je svojim izlivanjem pričinila veliku materijalnu štetu plaveći poljoprivredno zemljište i objekte, rekao je predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević. "Poplavljeno je stotine hektara obradivog zemljišta, u selu Taskovići i Donjem Dušniku ugroženo je 20 stambenih objekata, 30 pomoćnih objekata, a oštećeni su i regionalni pravci u Zaplanju", rekao je Djordjević. Zbog odrona, u prekidu su regionalni pravci Gadžin Han - Donji Dušnik preko Duge Poljane i pravac prema Ličju preko Ravne Dubrave, kazao je Djordjević i dodao da je u toku sanacija tih pravaca. U Gadžinom Hanu se u utorak utopila jedna starija žena, a u Zaplanju strahuju od novih padavina narednih dana. Predsednik gradske opštine Niška Banja Zoran Vidanović rekao je da se Kutinska reka povlači i da će u najugroženijim delovima naselja Nikola Tesla biti podeljeni džakovi sa peskom kako bi se formirao bedem u slučaju nailaska novih poplavnih talasa.


U selima Stajkovce i Gložane poplavljeno više desetina kuća, a pod vodom se nalazi i oko 30 hektara uglavnom ranog povrća u plastenicima.

"Na svu sreću, uspeli smo da sprečimo izlivanje Vlasine, ali smo čitavu noć vodili borbu sa vodom i pravili bedeme od džakova s peskom", rekao je predsednik vlasotinačke opštine Srđan Šušulic.


U ovoj opštini je oštećeno ili porušeno nekoliko mostova.


Zbog klizišta na putevima Vlasotince-Donja Lopušnja, kod sela Jastrebac i Sredor-Gunjetin, saobraćaj je obustavljen i usmeren na alternativne pravce.


Zbog oštećenja mosta na reci Vlasini, u selu Konopnica, obustavljen je saobraćaj za sva motorna vozila.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online