Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.01.2015.
16:45
J. L. Petković - Vesti A

Srpski novinari: Ne pristajemo na tolerisanje nasilja

Prestavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) uputili su najoštriji protest zbog napada na srpske novinare tokom izveštavanja sa protesta Pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini.

Vesti
Novinari na konferenciji umesto na protestu u Prištini

Zbog toga što ni pored snimaka napadača, nema informacija da je policija uhapsila one koji su napali srpske novinare, članovi dva udruženja su odlučili da neće izveštavati sa protesta u Prištini. Umesto toga održali su konferenciju za novinare u Gračanici.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije (DNKIM) Budimir Ničić ponovio je da kosovska policija još uvek, uprkos brojnim pozivima, nije pružila nikakvu informaciju o istrazi.

- Ne plašimo se mi demonstranata, niti odlaska u Prištinu. Napadi na novinare postoje svuda u svetu, ali se plašimo nepostojanja sistema koji može da nas zaštiti od napada, odnosno plašimo se što niko ne odgovara na napade na novinare. Tokom jučerašnjeg dana pokušavali smo da od policije saznamo da li je neko uhapšen zbog napada na novinare, ali portparoli Kosovske policije Baki Keljani i Daut Hodža juče nisu imali vremena da o tome govore. Plaši nas i odsustvo reakcije Međunarodne zajednice i kosovskih institucija koji nijednom rečju nisu jasno osudili napade na novinare. To je opasna poruka koja može biti protumačena i kao odobravanje napada na novinare - kazao je Ničić.

Kao još jedan razlog zbog kojeg se DNKiM odlučilo na ovaj korak je saopštenje pokreta "Samoopredeljenje" koji je osudio napade na novinare RTK2-a, ne spominjući novinare RTS-a i B92.

- Da li to znači da je napad na ostale novinare dozvoljen? - upitao je Ničić.

On je ponovio da srpski novinari nastavljaju da rade i da se bore za svoja prava. Još jednom je apelovao na nadležne organe da otkriju i kazne napadače. Član Izvršnog odbora DNKiM Predrag Radonjić rekao je da bi srpski novinari današnjim odlaskom u Prištinu prećutno pristali na takve poruke i takvu situaciju.

- Ovo je naš pokušaj skretanja pažnje na jedan veoma važan i opasan problem. Imali smo nemušto saopštenje Kvinte gde se u načelu osuđuje nasilje, imali smo reakciju Branimira Stojanovića koji je pozvao napadnute kolege na sastanak, pa se opet jedan broj kolega nije odazvao. Ovo je poruka nas kao medijske zajednice, poruka dopisnika beogradskih i međunarodnih medija, poruka nezavisnih srpskih medija da tražimo zaštitu, tražimo reakciju međunarodnih i kosovskih institucija, a mi ćemo naš posao nastaviti da obavljamo i narednih dana - rekao je Radonjić .

Tokom subotnjih protesta Albanaca u Prištini napadnuti su novinari RTK 2, RTS-a i B92.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.01.2015. 17:25
Kakvo nasilje.Pa čekaj još niste dobili zaslužene batine-lo,puže i la,žovi nijedni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online