Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.01.2015.
13:48
Vestionline A

"Unmik i Euleks, sprovedite istragu o ubijenim i nestalim novinarima na KiM"

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) podržavaju rad Savetodavne komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Prištini i traže od UNMIK-a, EULEKS-a i prištinskih institucija da postupe po preporukama Komisije i sprovedu istrage o ubijenim i nestalim, krivce kazne i daju pravičnu nadoknadu porodicama žrtava.

Beta
"Pokazalo se da za kidnapovanja i ubistva novinara nije sprovedena čak ni minimalna istraga, a svedoci i potencijalni počinioci nikada nisu saslušani
 

Saopštenje vam prenosimo u celosti.

"DNKiM i UNS skreću pažnju da su jasno ustanovljeni propusti u policijskom i pravosudnom radu UNMIK-a i drastična kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima i u slučajevima nestalih i ubijenih novinara.

Pokazalo se da za kidnapovanja i ubistva nije sprovedena čak ni minimalna istraga, a u slučajevima gde su postojali svedoci i ukazano na potencijalne počinioce niko od njih nikada nije saslušan.

DNKiM i UNS pozivaju Specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN da javno saopšti šta je uradio po objavljivanju ovakvih zaključaka Komisije.

Međunarodne policijske snage i pravosuđe posedovali su evidenciju o kidnapovanju dopisnika "Politike" i "Jedinstva" Ljubomira Kneževića, radnika RTS-a u Prištini Mila Buljevića, novinara srpske redakcije Radio-televizije Kosova Marijana Melonašija, ali ništa nisu preduzeli kako bi se saznala njihova sudbina. 

Komisija je u slučaju kidnapovanja Kneževića 6. maja 1999. u Vučitrnu, navela da je posebno zabrinjavajuće da se u policijskoj dokumentaciji pominju dva moguća počinioca i ukazuje na još devetoro osumnjičenih, ali da policija nije ni pokušala da te osobe ispita.

Buljevića su prema svedočenju očevidaca 25. juna 1999. godine u Prištini kidnapovali ljudi u uniformama OVK, dok se za kidnapovanje Marijana Melonašija navode dva datuma 6. odnosno 9. septembar 2000. godine i da se policija prvi put zainteresovala za taj zločin 2005. godine kada je samo unela podatke u svoju bazu i zatvorila slučaj. Komisija ističe da policija nije posetila Melonašijev dom u Prištini niti otišla na njegovo radno mesto RTK, ispred kog je kidnapovan. Istraga je izostala uprkos verovatnoći, navodi Komisija, da se radi o „politički motivisanom nasilju“.

Na rezultate istrage o istrazi koju radi Komisija čeka se u slučaju ubistva Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca koji je nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini i čiji je deo posmrtnih ostataka pronađen  u selu Obrinje kod Glogovca.

DNKiM i UNS pozivaju Komisiju da, iako je rok za žalbe istekao, poseban napor ulože i detaljno istraže kršenje ljudskih prava postupanjem policije i pravosuđa na Kosovu u slučaju nestanka novinara Radio Prištine Ranka Perenića i Đura Slavuja 21. avgusta 1998. godine i ubistva fotoreportera Momira Stokuće 21. septembra 1999. godine.

Komisija preporučuje UNMIK-u da od EULEKS-a i drugih nadležnih organa na Kosovu traži da se krivične istrage sprovedu, počinioci procesuiraju, javno prizna odgovornost UNMIK-a za neefikasnost istraga, izvini porodicama i da im se isplati pravična nadoknada za pričinjenu patnju i duševnu bol.

DNKiM i UNS smatraju da je potrebno da se o propustima UNMIK-a i ukupnim nalazima Komisije govori i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija".

POVEZANE VESTI

Sreda 14.01.2015. 13:52
Bože!Kakva je to ujdurma.Pa nisu oni francuski ili nedaj bože evropski ili ti još gore kauboji pa da se istražuje njihovo ubistvo.Ovo nikom ništa-bilo pa prošlo.Kako je prošlo koga briga.Koga briga.Koga briga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online