Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 10.01.2015.
19:31
Beta A

EU: Ne plaćamo novinare protiv Vučića

Evropska unija je danas "snažno odbacila kao neosnovane" tvrdnje premijera Aleksandra Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade. To je u Briselu saopštila predstavnica za štampu Maja Kocijančič, koja je prenela stav EU da su mediji, kao od Vučića kritikovana mreža BIRN, "bitni za valjan uvid u ono što rade izabrane vlasti".

A. Čukić
Vučić ljut na BIRN zbog teksta o ispumpavanju iz budžeta
 

- EU očekuje da vlasti Srbije zajamče uslove za podršku slobodi izražavanja i medija - navodi se u izjavi Maje Kocijančič.

- Mi smo veoma iznenađeni tim tvrdnjamma srpskog premijera Vučića. EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja u Evropi i šire - rekla je Maja Kocijančić, portparolka evropskog komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

- Sloboda izražavanja je temeljno načelo demokratije - istakla je Kocijančić i dodala - "i EU u nastojanjima da podrži slobodu izražavanja pored ostalog odobrava finansijsku podršku nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na osnovu konkurentnosti i strogog postupka.

Sve finansijske podrške se daju, kako je naglašeno, "uz poštovanje pune uređivačke nezavisnosti i odgovornost za objavljene priloge", stavljeno je do znanja u objašnjenju EU.

I, kako je predočeno, "kritika u medijima (kao što je to u BIRN-u) je bitna za to da se obezbedi valjan uvid u to što rade izabrane vlade; vlade moraju za uzvrat biti spremne da deluju saglasno tim kritikama na konstruktivan i transparentan način, umesto što pokušavaju da ih uguše".

Vučić je za novinare BIRN-a rekao da su "lažovi" koji su, po njegovim rečima, "dobili pare" od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU u Beogradu, i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje".

U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

POVEZANE VESTI

Subota 10.01.2015. 19:44
Očekivan odgovor . Devenport je u Srbiji ŠEF svim špijunima koji deluju u Srbiji i Vučić se mnogo zaleteo . Bojim se da je ovo tek počeak KRAJ Vučićevog proseravanja . Tek će uslediti mazanje go.nima Vučića .
Subota 10.01.2015. 20:15
Ceo svet se zaverio protiv Mene! Svi Me mrze! Sve ću da ih pohapsim! Ja izdao Kosovo i uništio Srbiju, a oni nezahvalnici plaćaju novinare da pišu istinu o Meni! Celu Evropsku Uniju ću da pohapsim! Šta hoće više od Mene, koliki Ja to izdajjnik treba da budem, pa da oni budu zadovoljni??? Šta još da izdam i uništim??? Nešo, gde su Mi lekovi?!?! Opet sam dobio napad šizofrenije...
Subota 10.01.2015. 21:12
Auuu, kolko DS botova na jednom mestu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online