Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.01.2015.
14:59
blic.rs A

Na pomolu novi sukob predsednika i premijera: Nikolić želi tajne službe

Posle Kosova, kritike članova Vlade, promene načina izbora predsednika i Ustava, nova tačka sukoba predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića su - tajne službe, piše "Blic".

Beta/N. P.
Predsednik želi da se bavi tajnim službama i "rastereti" premijera Vučića: Tomislav Nikolić
 

Predsednik Nikolić, koji po zakonu bira sekretara Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koji kontroliše sve tajne službe, žali se na najbližeg saradnika - na premijera Aleksandra Vučića. Nikolić se požalio da “premijer Vučić od obaveza ne stiže da se bavi službama bezbednosti”, ali i da od njih dobija samo “spletkarenja i ogovaranja”.

- Treba proveriti sastav Biroa i to će biti jedan od prvih poslova. Postoje informacije koje nisu za predsednika. Stvar je procene šta oni misle da je u interesu države. Mislim da nije od interesa za državu ko s kim razgovara, ko se s kim sastaje, takva spletkarenja i ogovaranja. Takve materijale ne čitam, kao što nisam čitao ni svoj dosije - rekao je Nikolić.

Sagovornike “Blica” čudi otkud sada zabrinutost predsednika Nikolića u vezi s ovim telom kad više od devet meseci nije postavio Vučiću naslednika na mestu moćnog sekretara Biroa.

- To da Vučić neće imati vremena da se kao premijer i time bavi, znalo se i posle martovskih izbora. Bilo je najava da će biti izabrana kompetentna osoba za ovo mesto, ali ništa. I tek sad, kada već nedeljama izbijaju varnice između predsedika i premijera, Nikolić pokreće pitanje ko će voditi Biro. Zato ovo liči na sukob njih dvojice koji poprima poprilične razmere - kaže za “Blic” Predrag Petrović iz Centra za bezbednosnu politiku.

Ni Nikolićeva najava o “provetravanju Biroa” nije najjasnija, jer je zakonom regulisano ko je u njegovom sastavu: sekretar, direktori BIA, VBA, i VOA i po pozivu ministri, direktor policije i načelnici policijskih uprava, tužilac...

- U vreme Borisa Tadića Biro je vodio pokojni Miodrag Rakić, Tadićev šef kabineta. Vučić je ovo mesto preuzeo u vreme kada je bio PPV i ministar odbrane, a Nikolić sada želi da poput Tadića postavi svog čoveka od poverenja na to mesto i time “rastereti” Vučića - kaže analitičar Đorđe Vukadinović.

“Blic” saznaje i da će Vučić u najskorije vreme predložiti Nikoliću nekog kandidata za kontrolora službi bezbednosti, koga treba da izabere predsednik. Po svemu sudeći, oko ovog izbora Nikolić i Vučić će ponovo lomiti koplja.

POVEZANE VESTI

Subota 10.01.2015. 16:55
Opet je pekao brlju u Bajčetini... šta da radim sa njim, opasno Mi ide na ovo malo živaca koje imam!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online