Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 18.04.2010.
04:00
Vesti A

Raseljena srpska deca u Radmanovom naručju

Bez obzira na verovatno najlošiju sezonu u karijeri, Vladimir Radmanović se ipak pojavljuje u američkim medijima i to u vrlo pozitivnom kontekstu jer se momak iz Trebinja ističe humanitarnim radom - raseljenoj deci u Srbiji do sada je donirao stotine hiljada dolara.

Vladimir Radmanović

Radman nije igrao utakmicu još od 2. februara i na putu je da s najgorim učinkom okonča NBA sezonu, svoju devetu u najjačoj ligi sveta. Krilni igrač Golden Stejta, koji je u novembru trejdovan iz Šarlot Bobketsa, od početka sezone odigrao je 41 meč, a poslednja dva meseca pauzira zbog povrede.

- Navijači Voriorsa verovatno ne žele da znaju ništa o meni, osim onoga što radim na parketu. Kao fan, verovatno bih i ja mislio na isti način - kaže Radmanović, koji ima prosek od 6,2 poena, uz procenat šuta 37,7 odsto.


Trener Don Nelson okarakterisao je njegov učinak kao "sramotan", rekavši da nema šanse da se vrati na teren dok ne bude potpuno zdrav.
 

Stranci u svojoj zemlji

 

Dok se njegov otac borio tokom građanskog rata, Vladimir se sa majkom i sestrom, od 1991. do 1994, selio čak osam puta. Često se u hostelima ili zajedničkim prostorijama zadržavali svega nekoliko nedelja ili meseci.


- Bili smo stranci u sopstvenoj zemlji. Jedne godine, čak i meseca, bili smo u jednom gradu, sledeće u drugom. Seljakali smo se svuda i u takvoj situaciji nisam mogao da steknem prijateljstvo za koje bih mogao da kažem da će trajati večno. Mnoge stvari mi nisu bile jasne, ali sam mogao da shvatim kako se moja majka osećala.

 

Nije mogla da sakrije koliko je strašno kada nemaš svoje mesto za spavanje. Bio sam vrlo druželjivo dete, ali bilo je zastrašujuće što tri-četiri meseca nisam znao šta mi je sa ocem.

 

Međutim, kada čujem ostale priče, shvatam da sam još i dobro prošao tokom rata.

- To nije prijatno, ali razumem njegove frustracije. Moj učinak nije bio na adekvatnom nivou i to definitivno mora da se promeni. Pokušaću da se vratim bez agonije - dodao je Radmanović, čija plata ove sezone iznosi 6.466.600, a sledeće raste na 6.883.800 dolara.


Bez obzira na sezonu za zaborav i duže odsustvo s parketa, Radman se ipak pojavljuje u američkim medijima i to u vrlo pozitivnom kontekstu jer se momak iz Trebinja ističe humanitarnim radom.

Novinari iz San Franciska su konstatovali da je Radmanović, uprkos svađama sa trenerima, neobičnim stajlinzima i voženju snouborda, zapravo veliki dobrotvor i ističu da je za raseljenu decu u Srbiji do sada donirao stotine hiljada dolara.


- To je prirodno za mene, da pomognem mladim ljudima. Znam da nisam u mogućnosti da pomognem svima, ali utičem na pozitivan način i čini me srećnim kad sam posvećen deci - istakao je Radmanović.

On se pridružio Međunarodnoj pravoslavnoj dobrotvornoj organizaciji i zajedno sa njom počeo projekte staklene bašte, kulinarske akademije i vešeraja, kojima zarađuju novac za sirotišta, a istovremeno starijoj deci bez roditeljskog staranja omogućavaju obuku i šansu za prvo zaposlenje.


- Kombinacija ratova i loše ekonomske situacije uticala je na to da neki biološki roditelji napuste svoju decu. Ja sam imao sreće u životu i pokušavam da je donesem drugima.


Još jedna od humanitarnih akcija Vladimira Radmanovića jeste i da fondaciji mladih u Ouklendu uplaćuje pet dolara za svaku postignutu trojku. Samo je šteta što ih ove sezone nije bilo mnogo.

Nedelja 18.04.2010. 10:41
Familiju Vladimirovu dosta dobro poznajem. Inače su i moji rodjaci. Pa ne zato da ga hvalim zbog toga već bih želeo, da kažem da je Vladimir Radmanović veliki humanitarac i napodručiju doniranja svojih novčanih sredstava za obnovu srpske pravoslavne crkve sv. Petra i Pavla u Zelengradu u Dalmaciji odakle mu potiče i baba Jeka. Sa njegovom donacijom (cifre neću spominjati) su zelengrađani obnovili devastiranu božju svetinju koja je danas ponos svih onih koji su u obnovi sudelovali. Zato mu se ovom prilikom zahvaljujem za tu veliku podporu koju je poklonio mestu Zelengradu odakle potiču i njegovi koreni. Svako dobro Vladimire, daj Bože da je više takvih Vladimira.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online