Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.12.2014.
06:43
D. Dekić - Vesti A

Gasna mućka na pomolu?

Gasno povezivanje Srbije sa Bugarskom, koje je iskočilo u prvi plan pošto je veliki projekat Južni tok obustavljen, unelo je zabunu u javnost izjavama ministra energetike Aleksandra Antića i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović. Oni se slažu da ta konekcija nije alternativa niti konkurencija velikom ruskom projektu, ali prećutkuju da je reč o staroj ideji iz 90-ih godina na kojoj mešovito srpsko-rusko preduzeće Jugorosgas uveliko radi i imaju različite informacije u pogledu njegovog finansiranja.

Fonet
Gde i šta se radi: Zorana Mihajlović
 
Mihajlovićeva ne spori da se gasovod ka Bugarskoj ubrzano gradi, ali i ne objašnjava gde se i šta radi. Ističe da je ta gasna veza mogućnost da se Srbija kasnije priključi na Transjadranski gasovod, odnosno na Grčku, i kasnije možda i na gasovod koji grade Rusija i Turska.

- Prethodno Ministarstvo energetike je već krenulo u razgovore. Mora da se pripremi projektna dokumentacija. EU finansira deo sa bugarske strane i sa naše strane takođe mora da se nađe način kako će se to finansirati - rekla je Mihajlovićeva. Antić, koji pojašnjava da će iduće godine biti završena planska dokumentacija i zaokružen finansijski plan, međutim, otkriva obećanja Evropske komisije da će Srbiji biti obezbeđena sredstva iz IPA fondova "veća od do sada dogovorenih 14 miliona evra".

Veza i sa Rumunijom

Kompanija Jugorosgas, koja je formirana 1998. godine, na svom sajtu ima i šemu puteva gasa od Niša, koja pokazuje da će se gasovod koji je konekcija sa Bugarskom, osim ka Leskovcu i Vranju, račvati i ka Kuršumliji, kao i da će ići ka Zaječaru, Boru i Negotinu i da će se dalje povezivati ka Rumuniji. Da će ovaj gasovod biti povezivan i sa drugim državama, potvrdili su i Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović.

Srpsko-bugarski sporazum o spajanju gasovoda je potpisan 1. aprila 2005. godine. Urednica sajta Enerdžiobzerver Sika Pistolova potvrđuje da Jugorosgas gradi pravac ka Bugarskoj. Komentarišući nedorečene izjave dvoje članova Vlade Srbije, ona za "Vesti" kaže da je, prema njenim saznanjima, Jugorosgas, koji je bio mešovita firma naše države i Rusije, prešao 2007. u vreme vlasti Vojislava Koštunice u većinsko rusko vlasništvo. Njene informacije potvrđuje činjenica da je direktor kompanije ruski državljanin.

- Nejasno je kako je došlo do promene vlasničke strukture, a tu se krije i veliki problem, pošto strana kompanija ne može da bude vlasnik regionalnog gasovoda - kaže Pistolova.
Vojislav Vuletić iz srpskog Udruženja za gas je za naš list obelodanio da je reč o projektu koji datira iz vremena vlasti Slobodana Miloševića.

- U vreme vlade Mirka Marjanovića 1996. godine sklopljen je ugovor naše i ruske vlade da gasovod južno od mesta Pojate kod Kruševca radi mešovito preduzeće u kojem je udeo vlasništva dve države bio jednak - podseća Vuletić.

On smatra da će taj već rađeni projekat biti delimično menjan zbog izgradnje autoputa od Niša ka Dimitrovgradu, koji saobraćajno povezuje Srbiju i Bugarsku.

- Najbolje rešenje je da gasovod ide uz autoput, pa će verovatno u jednom delu gde se malo razilaze trase doći do izmena - navodi Vuletić.

Dodaje da je deo gasovoda od Niša do Leskovca već urađen, a da se radi na povezivanju sa Vranjem.

- To je gasovod vezan samo za Srbiju, odnosno za njen jug, i treba da u slučaju nekakvih havarija obezbedi pouzdanost u dotoku gasa za južni deo zemlje - pojasnio je naš sagovornik.

I Putin obavešten

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih ruskoj strani, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom veći deo razgovora posvetio gasovodu koji treba da poveže Srbiju i Bugarsku. Naši izvori ukazuju i da Nikolić ima vrlo dobre veze sa Jugorosgasom.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online