Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.12.2014.
22:03
B. Đokić - Vesti A

Kanadska planina sa srpskim imenom

Povodom 100 godina od početka Velikog rata, ambasada Australije u saradnji sa ambasadama Velike Britanije i Kanade organizovala je izložbu Savezničke sanitetske misije u Srbiji 1914-1918. godine.

Džulija Fini, Maja Gojković i Kevin Reks

"Da se ne zaboravi" bio je motiv organizatorima da u Vojnom muzeju na beogradskom Kalemegdanu prikažu slike i podsete se možda najtežih trenutaka u srpskoj istoriji, kada su medicinske službe ove tri države, tada u sklopu Britanske imperije, nesebično pomogle srpskoj vojsci i civilima.

Tokom Prvog svetskog rata nekoliko stotina doktora, medicinskih sestara i drugog osoblja krenulo je put njima tada nepoznate zemlje na uvek misterioznom Balkanu. U Srbiji zemlji kao iz bajki, o kojoj su čuli samo priče, pomagali su da se zbrinu ranjenici i borili se sa epidemijama.

Stenovite planine

Planina Putnik ili Mount Putnik deo je Stenovitih planina u okviru venca Kananaskis. Nalazi se u pokrajini Alberta, zapadno od reke Kananaskis. Nadmorska visina je 2.940 metara.

Prema rečima britanskog publiciste Luiz Miler, koja je napravila dokumentarni film o pomoći australijskih, kanadskih i britanskih bolničara Srbiji, katastrofa koja je zadesila Srbiju tokom Prvog svetskog rata naišla je na saosećanje i neviđene humanitarne napore saveznika.

"Bio je to prvi put da ovakvu vrstu pomoći nisu organizovale i finansirale vlade, već obični građani. Duboko dirnuti izveštajima o patnjama ljudi, oni su zajedno krenuli ka Srbiji i nakon što je neprijatelj pregazio Srbiju krajem 1915. godine, oni su nastavili da pomažu Srbima gde god su bili, na Krfu, Korzici, u Bizerti i duž makedonskog fronta", piše Milerova.

Australijanka heroj

Olivija King iz Sidneja

Ambasadorka Australije u Beogradu Džulija Fini podsetila je na napore koje je ova zemlja sa drugog kontinenta i desetine hiljada kilometara udaljena pružila Srbiji i srpskom narodu.

- Desetine doktora i medicinskog osoblja iz Australije dalo je nesebičnu pomoć Srbiji. Žene iz Australije dobrovoljno su se prijavljivale da služe na srpskom frontu kada su čuli za patnje naroda i vojnika. Želimo da podsetimo srpsko društvo na nesebičnu pomoć hrabrih australijskih žena - kaže Finijeva.

Oliva King iz Sidneja jedina je žena-stranac koja je dobila Srebrnu medalju za hrabrost od srpske vojske. Tokom velikog požara koji je izbio u Solunu avgusta 1917. godine pokazala je izuzetnu hrabrost u evakuaciji civila, što joj je donelo Srebrnu medalju za hrabrost, a zbog posvećenosti Srbima odlikovana je i Zlatnom medaljom za revnosnu službu. Pred kraj rata osnovala je lanac australijsko-srpskih javnih kuhinja kako bi pomogla izbeglim srpskim porodicama i vojnicima koji su ostali bez domova. U tome joj je pomogao otac koji je u Sidneju prikupio preko 10.000 funti, za tadašnje vreme ogromnu sumu novca. Kralj Aleksandar joj je zbog toga dodelio Krst milosrđa i Orden Svetog Save.

Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji ponosan je na pomoć ove zemlje maloj balkanskoj državi.

- Britance je dirnulo stradanje u maloj, ali hrabroj zemlji i odmah su uputili pomoć Srbiji. Preko 600 članova britanskih medicinskih misija otišlo je da pomogne vojsci i stanovništvu Srbije, ali i da se bore protiv epidemije tifusa - podsetio je na dane velikog prijateljstva i bratstva dva naroda ambasador Kif.

Poraz Srbije nije britansko medicinsko osoblje obeshrabrilo, već su nastavili povlačenje sa srpskom vojskom i pobedonosno se vratili u Srbiju. Deo njih je nakon Prvog svetskog rata umesto povratka u Veliku Britaniju izabrao da nastavi da pruža medicinsku pomoć u Srbiji, koja je postala njihov novi dom.

Ministar zdravlja Kanade

Lekari i bolničari iz Kanade imali su i žrtve u Srbiji, a mnogi su posle rata napravili blistave karijere. Medicinska sestra Besi Suterland umrla je od tifusa u Valjevu, dok je doktor Džozef Paket postao ministar zdravlja Kanade posle rata. Čak je doktor Vilijam Aspland, šef hirurške bolnice u Kragujevcu, zbog požrtvovanosti za srpski narod nagrađen činom počasnog majora srpske vojske.

Putnik u Alberti

Da ne zaboravimo, tim rečima je Kevin Reks, otpravnik poslova Ambasade Kanade u Srbiji, podsetio okupljene u Vojnom muzeju na događaje od pre jednog veka.

Mari de Garis

- Ovi plemeniti Kanađani koji su krenuli da pomognu Srbiji prevalili su gotovo pola zemaljske kugle, često o sopstvenom trošku, da dođu u zemlju za koju su do tada jedva čuli. Kanadska vlada i Kanađani podržali su Srpski potporni fond osnovan 1914. godine putem donacija i obezbeđivanju medicinske opreme. Iz Toronta, Viktorije u Britanskoj Kolumbiji i Kvebeka, upućene su tri bolnice na Balkanski front - naglasio je Reks.

U znak sećanja na srpske ratnike iz Prvog svetskog rata i njihove vođe, u kanadskoj pokrajini Alberta jedna planina je imenovana po srpskom vojvodi Radomiru Putniku. Slika ove planine na izložbi izazvala je posebnu pažnju, a naziv joj je dat odmah po kraju rata 1918. godine. U podnožju planine je srpska emigracija iz obližnjeg grada Kalgarija postavila i spomen-ploču.

U čast ljubavi

Sudbina je doktorku Mari De Garis iz Australije dovela u Srbiju. Pošto je odbijena za službu u australijskoj vojsci, ona je pratila verenika koji se borio prvo u Egiptu, potom na Galipolju, pa u Francuskoj. U Francuskoj je čula da je njen verenik poginuo, pa je odlučila da se pridruži Škotskoj ženskoj bolnici, sa kojom je poslata na Solunski front i postala načelnik poljske bolnice sa 200 kreveta. Zbog brige za srpske ranjenike, Vlada Srbije je odlikovala Ordenom Svetog Save.

Zahvalnost dijaspori

Organizatori izložbe zahvalili su i srpskoj dijaspori u Kanadi. Posebnu pomoć pružili su Sofija Škorić i Rajko Rej Radojević ispred Srpske nacionalne akademije u Kanadi jer su ustupili deo fotografija za izložbu u Vojnom muzeju, kao i propratne tekstove o kanadskoj medicinskoj misiji u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online