Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 01.12.2014.
07:38
M. Ljubičić - Vesti A

Šešelj izgovor za lekcije Srbiji

Povodom aktuelnog zahlađenja odnosa između Zagreba i Beograda nastalog donošenjem hrvatske deklaracije i evropske rezolucije o Šešelju i "packama" vlastima u Srbiji što se ne ograđuju od njegovih starih-novih izjava, srpska politika ponovo pada u istu zamku - onu u kojoj je sused, ma šta radio i ma kako nas tretirao, svetinja kome se nije mudro zamerati.

Kako kaže Angela Merkel: Vučić i Merkelova u Nemačkoj
 

Takvim pristupom obojeno je i zajedničko saopštenje premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji su ocenili da rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju "ni na koji način ne doprinosi unapređenju saradnje među državama i narodima Zapadnog Balkana".


Poslednjih 15 godina Beograd uglavnom nije reagovao na brojne provokacije Zagreba. I sada, kada je ta reakcija stigla, i to ne s adrese Vlade Srbije, kako se očekivalo (i kako je priličilo diplomatskim provokacijama iz Zagreba i Strazbura), već iz usta premijera Vučića odmah je, kako se izrazio, "ljudski" zasmetala hrvatskom premijeru Milanoviću.

Brane Evropu od Kine?

Brisel i Vašington nikada nisu dobro gledali na prodor Kine u Evropu. U tom svetlu poznavaoci prilika vide i reakciju Zagreba, odnosno otkazivanje učešća na beogradskom samitu. Neki u tome čak vide i pokušaj miniranja samita ubeđeni da Hrvatska govori i postupa samo ono što bi EU i SAD htele da čuju i vide.

Na Vučićev komentar da Zagreb deli lekcije Srbiji a nije u stanju da zaštiti deset ćiriličnih tabli u Vukovaru, Milanović je uzvratio:


- Ružno, nemojmo to raditi. S jedne strane te udaraju ekstremisti u Hrvatskoj koji ne mogu da imaju politiku bez konflikta i bez mržnje. S druge strane vidim da ni s druge strane Dunava nema razumevanja, ne za nas i za mene lično, nego nema razumevanja problema - rekao je Milanović na Forumu žena Socijaldemokratske partije u Zagrebu, dan nakon što je otkazao učešće na samitu premijera centralne i istočne Evrope i Kine koji će se održati u Beogradu 16. decembra.


U bojkotu tog skupa podržali su ga predsednik Ivo Josipović i šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je uprkos "slučaju Šešelj" sigurna da će spoljna politika Hrvatske prema Srbiji biti ista kao i dosad.


Neki srpski političari, analitičari i mediji odmah su u tome prepoznali "smirivanje tenzija" diskretno odajući priznanje hrvatskim zvaničnicima i pokazujući razumevanje za njihove "ljudske muke" izazvane reakcijom iz Beograda.


- Ako neko ulaže puno energije, vremena i emocija, i ima štete od toga u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, to sam ja i to je moja stranka i moja vlada - preneli su Milanovićeve neistine i žalopojku upućenu srpskom kolegi Vučiću.


Da se nije oglasio Miodrag Linta, predsednik Koalcije izbegličkih udruženja iz Hrvatske i poslanik u srpskom parlamentu, niko iz Vučićevog kabineta ne bi podsetio Milanovića na učinak njegove i svih prethodnih vlada Hrvatske u saniranju posledica etničkog čišćenja Srba iz najmlađe članice Evropske unije.


Linta je ponovio da se od kada je Hrvatska ušla u EU, povećao broj nacionalističkih ispada prema Srbima.


- Više od 400.000 prognanih Srba koji žive u Srbiji, BiH i širom sveta, kao i značajan broj srpskih povratnika u Hrvatsku ne veruje u hrvatsko pravosuđe i druge institucije jer nisu obezbedili zaštitu imovinskih i elementarnih ljudskih i nacionalnih prava - rekao je Linta i pozvao Evropsku komisiju da pošalje upozoravajuće pismo vladi u Zagrebu jer nije ispunila obaveze iz Ugovora o pristupanju sa EU koji je potpisala još 9. decembra 2011. godine.


Analitičar Đorđe Vukadinović ne vidi razlog za histerične reakcije Zagreba povodom Šešeljeve zapaljive retorike.


- Činjenica je da su Šešešljeve izjave, ma koliko radikalne bile i ma kako zvučale, samo odraz u ogledalu onoga što hrvatski zvaničnici izjavljuju svake godine redovno, a posebno prilikom obeležavanja godišnjica oružanih akcija Bljesak, Oluja ili povodom Vukovara - rekao je Vukadinović.

Propuštena prilika za Hrvatsku

Samit premijera centralne i istočne Evrope i Kine u Beogradu je njihovo treće po redu okupljanje. Prvi domaćin im je pre dve godine bila Varšava, kada su Kinezi najavili 10 milijardi dolara kredita za zemlje učesnice samita, a lane su se okupili u Bukureštu. Politikolog iz Zagreba Davor Đenero smatra da će izostanak Milanovića sa skupu u Beogradu biti propuštena prilika za Hrvatsku zbog ogromnog interesa koji donosi saradnja sa Pekingom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.12.2014. 07:55
Srbiji će biti dobro onog momenta kada Njemačku otjeramo sa BALKANA.
Ponedeljak 01.12.2014. 09:41
Milanović je uzvratio: - Ružno, nemojmo to raditi. S jedne strane te udaraju ekstremisti u Hrvatskoj koji ne mogu da imaju politiku bez konflikta i bez mržnje. --------------------------------------------------- Провидни Милановићу, па ето ниси морао да чекаш на Шешељеве изјаве, могао си учешће и посету Београду да откажеш због екстремиста у Хрватској... Када ти већ као сметају екстремисти...
Ponedeljak 01.12.2014. 12:17
Сотона неће бити задовољан док Србија не буде до краја послушна и понижена! Али то би био само почетак, који он неће дочекати!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online