Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 29.11.2014.
17:27
Beta A

"Srbija pokazala da je dobar partner NATO-a"

"Vojska Srbije je sve prisutnija u mirovnim misijama, pa se naredne godine očekuje učešće više od 500 pripadnika u misijama EU i UN", izjavio je u subotu načelnik Uprave za odnose sa javnošću ministarstva odbrane Srbije Petar Bošković, otvarajući seminar "Međunarodna vojna saradnja i multinacionalne operacije".

Robert Tomlinson je pohvalio doprinos Vojske Srbije u mirovnim misisjama

Bošković je podsetio da je nekada i po 15.000 vojnika iz bivše Jugoslavije učestvovalo u mirovnim misijama, kao što je to bio slučaj na Sinaju.

"Danas se polako, ali sigurno vraćamo na svetsku scenu mirovnih operacija što potvrđuje činjenica da smo upravo poslali kontigent od 72 vojnika u Centralnoafričku Republiku, a uskoro će se naši vojnici naći i u misiji u Maliju", kazao je Bošković.

Prema njegovim rečima, planirano učešće više od 500 pripadnika VS u mirovnim misijama UN i EU u 2015. godini bitno će podići ugled Srbije na međunarodnom planu.

"Do pre nekoliko godina, mirovne snage su dolazile kod nas a danas mi više ne konzumiramo mir već ga pružamo drugima", ocenio je Bošković.

Izaslanik odbrane Velike Britanije u Beogradu Robert Tomlinson pohvalio je doprinos Srbije mirovnim misijama UN i EU.

"Sjajna je činjenica da Vojska Srbije učestvuje sa 500 vojnika u mirovnim misijama širom sveta. Posebno treba pohvaliti stručnost medicinskih timova VS angažovanih u multinacionalnim mirovnim operacijama u Africi", kazao je Tomlinson.

On je ocenio da je Srbija, kao zemlja koja ima "izuzetno važnu" poziciju u regionu, pokazala da je dobar partner NATO-a.

"Nije moje da vam kažem da treba da postanete članica NATO-a, o tom pitanju ćete sami odlučivati. Činjenica je da VS usvaja NATO standarde i procedure a svaka saradnja sa članicama tog saveza u procesu reformisanja sistema odbrane Srbije isključivo zavisi od toga da li vi želite naše savete i podršku u tome", kazao je Tomlinson.

POVEZANE VESTI

Subota 29.11.2014. 17:28
Srbija će biti dobar partner za nato ovaj URANIJUM što su nam izbacili moramo obogatit i vratiti im.
Subota 29.11.2014. 17:31
JAO!JAO!JAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...................................................
Subota 29.11.2014. 18:56
sa zadovoljstvom ću da izvršim nuždu na grob vojnika "vojske srbije" koji se vrati u džaku iz neke od "mirovnih" misija pod nato komandom..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online