Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 16.11.2014.
14:29
Beta A

Italijanski hvalospev o Miškoviću: Gvozdeni čovek Beograda

Kompanija Delta holding mogla bi da pomogne vladi u evropskim integracijama i pridruživanju Evropskoj uniji, ali samo ako bi se od nje tražila pomoć, izjavio je predsednik te grupe Miroslav Mišković u intervjuu italijanskoj agenciji Nova.

Nudi pomoć u EU integracijama, ali tek kada mu zatraže: Miroslav Mišković
 

"Srbija je suočena s velikom krizom. Na žalost, od 2000. do danas, mali broj ljudi iz privrednog i finansijskog sektora imao je mogućnost da utiče na ekonomsku politiku. Delta bi mogla da ima ulogu u jačanju domaćeg tržišta i privlačenju stranih investitora", rekao je Mišković.

"Mogli bismo da pomognemo vladi da postigne ciljeve koje i mi podržavamo, odnosno, evropske integracije i proces pridruživanja EU. Ali znamo da možemo da pomognemo samo ako neko od nas to traži", rekao je Mišković za italijansku agenciju, koja dodaje da taj privrednik pokazuje "neobičnu uzdržanost" za predsednika jedne velike grupe, za razliku od drugih velikih magnata u svetu koji se politički angažuju ili imaju moćne položaje u medijima.

Mišković se drži "daleko od politike i medija", prema kojima pokazuje samo nepoverenje, dodaje Nova, u intervjuu pod naslovom "Gvozdeni čovek Beograda".

Upitan zašto Delta, uprkos svojoj snazi, nije vlasnik novina, televizijskih i radio stanica ili portala, Mišković je rekao: "Zbog čega? Veoma je opasno. Eto zbog čega".

Govoreći o uspesima svoje kompanije, koju Nova opisuje kao "najvažniju privatnu kompaniju u Srbiji, i dalje, uprkos poteškoćama", Mišković je najavio potpisivanje ugovora sa "značajnom američkom kompanijom", kao i planove za razvoj u sektoru nekretnina i agro-prehrambenom sektoru.

I pored optužbi za sporne privatizacije, Delta je postigla "odlične rezultate" i finansijski je "čak i jača" nego ranije, rekao je Mišković. "Imamo vrlo bliske poslovne odnose sa više od 20 međunarodnih partnera i nijedan od njih nas nije napustio", dodao je Mišković.

U prvih nekoliko meseci ove godine Delta je dostigla prodaju od 227,63 miliona evra, sa zaradom od 22,76 miliona pre odbitka poreza. Ovo su izvanredne cifre za državu sa samo 10 miliona ljudi, navodi italijanska agencija.

"Naša misija jeste da stvorimo preduzeća sa izuzetnim ljudima i da ih u pravom trenutku prodamo međunarodnim partnerima. Po tome se razlikujemo od ostalih kompanija u regionu", rekao je Mišković.

Upravo ta filozofija "stvoriti, razviti i prodati" dovela je do toga da mnogi srpski političari počnu da podižu obrve, piše Nova.

"U pojedinim krugovima ustalila se ideja da Mišković zarađuje špekulacijama u privatizaciji, a zatim strateške kompanije prodaje strancima. Istina, kupci su uvek predstavnici zapadnih interesa jer niko u Srbiji nije dovoljno solventan da kupi tako važne grupe", dodala je agencija.

Tokom predizborne kampanje u julu 2012. Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik vlade, obećao je da će zauzeti čvrst stav u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponovo otvoriti dosije spornih privatizacija.

"EU je takođe komentarisala 24 sporne privatizacije koje su obavljene neposredno pre ratova na Balkanu i zahtevala od vlasti u Beogradu da istraže ovaj predmet. Ipak, dve godine posle izbora, Miškovićevo hapšenje bilo je i ostalo jedini važan sudski postupak. Pri tome se njegove kompanije uopšte ni ne nalaze na spisku sastavljenom u Briselu. Ovaj biznismen pušten je iz pritvora uz kauciju od 12 miliona evra, što je nezabeležen iznos jemstva u istoriji Srbije", piše Nova.

U optužnici protiv Miškovića se, međutim, "reč korupcija ne pominje nijednom, a gotovo dve i po godine od njegovog hapšenja niko nije pomenuo ni imena onih koji su korumpirani niti onih koji su vršili korupciju".

"Za 25 godina nikada nismo poslovali s državnim kompanijama. Ako ne poslujete sa državom, ne može biti ni korupcije. I dalje ne znam zbog čega sam optužen", zaključio je Mišković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.11.2014. 14:36
KAKO BI ZA SRBIJU BILO DOBRO DA OVAKVI KAO MIŠKOVIĆ , BEKO , VLAHOVIĆ , ĐELIĆ , DULIĆ , PAJTIĆ , VUČIĆ ... VISE NA TERAZIJAMA . TADA BI SRBIJA POKAZALA DA JE OZBILJNA DRŽAVA .
Nedelja 16.11.2014. 15:59
Јел то беше онај што га Аца Шиптар хапсио и затварао као најгорег криминалца, па се сад друже и воле ко да ништа није било?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online