Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 28.10.2014.
14:22
Beta A

"Ekstremizam na Kosovu pretnja za region"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je trenutna bezbednosna situacija u pokrajini zabrinjavajuća i da su poslednji napadi na Srbe potvrda da "verski i politički ekstremizam Albanaca predstavlja pretnju za stabilnost celog regiona".

Zabrinjava bezbednosna situacija na KiM: Marko Đurić

Đurić je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao da je samo u poslednje dve nedelje registrovano 30 napada na Srbe na Kosovu i njihovu imovinu, a da počinioci tih nasilnih akata nisu pronađeni. On je istakao da je nakon prekinute utakmice Srbija-Albanija došlo je do talasa nasilja i na prostoru centralne Srbije, ali da su te napade državni organi brzo procesuirali i pronašli njihove počinioce.

"S druge strane u prištinskim medijima gotovo da nije bilo reči o napadima na Srbe, a izvršioci serije napada su i danas nepoznati", naglasio je Đurić i dodao da su pojedini političari iz Prištine doprineli stvaranju "zapaljive atmosfere" izjavama koje su, kako je naveo, slične onima iz 1999. i 2000. godine i vremena etničkog čišćenja Srba sa Kosova.

Đurić je istakao da je Srbija prvenstveno zainteresovana za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti za sve građane Kosova i dodao da će postizanju tog cilja doprineti formiranje nove pokrajinske vlade u kojoj treba da bude mesta i za predstavnike Srba.

"Ne pristajemo na jezik mržnje, Srbi i drugi nealabanci imaju pravo na budućnost i mi radimo na tome. Upravo će formiranje nove vlade u Prištini i konačno stvaranje Zajednice srpskih opština doprineti poboljšanju bezbednosne situacije u pokrajini", rekao je Đurić i istakao da je potreban nastavak dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, ali da tome mora da predhodi formiranje nove vlade.

Član skupštinskog odbora iz Srpske napredne stranke (SNS) Momir Stojanović takođe je ocenio da su poslednji incidenti i napadi na Srbe i njihovu imovinu pokazatelj pogoršanja bezbednosne situacije u pokrajini.

"Za žaljenje je što predstavnici međunarodnih misija koje treba da brinu o bezbednosti na Kosmetu ne prisustvuju sednici odbora, iako su dobili poziv. Poslednje provokacije pokazuju da međunarodnoj zajednici nije toliko stalo do formiranja nove vlade u Prištini, jer da jeste ona bi davno izvršila pritisak na kosovske Albance", rekao je Stojanović, koji je pozvao Vladu Srbije da zauzme "čvršći stav" prema predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji koje treba da brinu o bezbednosti Srba na prostoru pokrajine.

Sednici odbora koja je strajala više od dva sata, prisustovali su i predstavnici sprskih opština sa Kosova i Metohije, načelnici Upravnih okruga, poslanici Srpske liste, kao i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.10.2014. 14:32
Ekstremizam na Kosovu pretnja za region"...? Nije nego pretnja samo za Srbiju i vi kreteni, koji ste stvorili te uvjete to vrlo dobro znate !
Utorak 28.10.2014. 15:22
Vi izdajnici vi će te pomoći srpskom narodu prodali ste ih sada im samo može "BOG" pomoći i oni sami sebe.
Utorak 28.10.2014. 16:35
STA TO VREDI KAD VECINI ODGOVARA AMERIKANIZACIJA !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online