Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.10.2014.
03:34
M. Stanimirović - Vesti A

Japanci pošumljavaju Taru: Tošiba ume da posadi šume

Šezdesetak zaposlenih u japanskoj kompaniji Tošiba iz Srbije i Nemačke, među kojima je bio i Imai Takeši, pomoćnik potpredsednika Tošibe za Evropu zasadila je 60 sadnica omorike, bora i smrče iznad Zaovinskog jezera na Tari u okviru eko akcije "Tošiba ume da posadi šume".

Sadnice omorike, bora i
smrče iznad Zaovinskog jezera
 

Tošiba će na ovoj planinskoj lepotici zapadne Srbije u ovom i sledećem mesecu zasaditi 7.500 četinara. Ovu akciju pomaže ambasada Japana u našoj zemlji, a početak sadnje četinara uveličao je svojim prisustvom japanski ambasador Masafumi Kuroki.


- Sadnja 7.500 novih sadnica doprineće obnovi eko sistema na ovoj planini i zaštititi biološke raznovrsnosti živih bića. Ova akcija će ohrabriti ljude koji brinu o šumama na Tari da i dalje čuvaju njenu lepotu - rekao je Masafumi Kuroki.


Tošiba će u narednih 11 godina širom sveta zasaditi 1,5 miliona stabala da bi se smanjile posledice globalnog zagrevanja i očuvala biološke raznovrsnosti na planeti zemlji.

Darodavcu, japanskoj kompaniji Tošiba zahvalila je Milica Tomić, pomoćnica direktora Nacionalnog parka Tara, čiji zaposleni će u narednom periodu brinuti o zasađenim površinama.


- Zahvaljujući donaciji kompanije Tošiba započeli smo obiman i dugotrajan projekat obnove ekosistema Tare koji je narušen požarima. Tako ćemo i budućim generacijama meštana i posetilaca Tare moći da zaveštamo sva njena bogatstva u kojima smo i sami uživali - istakla je Milica Tomić.


Na Tari je u avgustu 2012. godine u katastrofalnim požarima izgorela skoro jedna trećina šume. Požar je naneo velike štete u ekološkom i ekonomskom smislu.

Pančićeva omorika

Tara je proglašena nacionalnim parkom 1981. godine na površini od 19.175 hektara, a danas se nalazi na preliminarnoj Uneskovoj listi svetske prirodne baštine. Osim Pančićeve omorike ovde rastu jela, smrča, bor i listopadni javor, breza, bukva, jasika. Na Tari su otkrivene 34 šumske i 19 livadskih zajednica. Ovde je registrovano 53 vrste sisara i 153 vrste ptica, postoji više od 250 gljiva, od kojih su tri otrovne. Jedna od njih je zelena pupavka, najopasnija gljiva Evrope.

Potpuno ili delimično su uništeni šumski kompleksi na kojima su bile zastupljene retke biljne vrste karakteristične samo za ovo područje. Većina šuma je u privatnom vlasništvu, ali vlasnici nisu imali novca za novu sadnju. Za početak obnove šumskog blaga na Tari Tošiba će pošumiti tri hektara na ogoljenim parcelama sedam vlasnika.


Sa oko 210.000 zaposlenih u svetu Tošiba aktivno pruža pomoć postradalima nakon zemljotresa i prirodnih katastrofa koje se dešavaju širom sveta. U okviru eko akcije i kampanje "Tošiba ume da zasadi šume" od svakog prenosivog računara i televizora prodatog u Srbiji Tošiba donira novac za kupovinu sadnica za Nacionalni park Tara po modelu "jedan uređaj - jedna sadnica."


Na Tari žive najveće populacije medveda u Srbiji, najgušće populacije surog orla u zemlji, najbrojnije populacije dugorepe (uralske) sove u Srbiji, a tokom prošle godine na Tari je pronađeno i prvo gnezdo male sove na Balkanu. Pod posebnom zaštitom su medved, srna i divokoza.

Subota 18.10.2014. 05:16
A gde su nasi tajkuni Miskovic i ostali?
Subota 18.10.2014. 10:07
Žalosno je što sve što se radi ili gradi, polanjaju nam stranci...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online