Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.10.2014.
05:25
D. N. Petrović - Vesti A

Velikan se vratio kući

Uz zvuk zvona s nedavno obnovljenog manastira Dubnica, i radost malobrojnih meštana i sela podno Javora, u portu ove svetinje, nekadašnje duhovno sedište Starog Vlaha, sa Zlatibora je, iz sela Trnava, stigla skulptura patrijarha Gavrila (1595 - 1659), teška tri tone, koju je majstorski, od "ljutog kamena" iz majdana Klisura, isklesao samouki vajar Vladimir Mitrović.

Osveštanje iduće godine: Skulptura patrijarha Gavrila
 

- Dobro došao, domaćine, dobro došao u svoju kuću! Dobro došao obnovitelju i svetosti naša! Dobro došao, zemljače, čuvaru vere i ognjišta, da nas učiš pravoslavlju i kako se opstaje na ovim surovim srpskim predelima! - govorio je, "dočekujući patrijarha Gavrila", kroz suze, ostareli arhimandrit Makarije, iguman Dubnice.
 

Opštinari se brukaju

Manastiru Dubnica je isključena rasveta u porti jer iguman Makarije nije mogao da plaća struju. Kako mu je saopšteno, opštinskoj upravi je skupo da plaća nekoliko reflektora, pa svetinja čami u mraku.
- Valjda će ih sad patrijarh Gavrilo umoliti - jada se iguman Makarije.
Ako žele da pomognu da Dubnica dobije struju, naši čitaoci mogu kontaktirati igumana Makarija na brojeve tel. 033/660-200 i 064/006-1635

- Radio sam naporno na skulpturi godinu dana, malo se moglo obiti špicevima, već sečenjem i brušenjem dijamantskim alatom, ali ne žalim truda, ispunili smo obavezu potomaka prema ktitoru Dubnice, sveštenomučeniku i znamenitoj ličnosti Srpske pravoslavne crkve iz 17. veka. Srećan sam što se patrijarh vratio u zavičaj i što će mlade generacije moći ovde da vide ko smo, koga smo imali i kako smo opstali. Razočaran sam koliko malo znamo o našim velikanima, evo, ni ja do pre tri godina ništa nisam znao o patrijarhu Gavrilu - kaže vajar Vladimir Mitrović.


Patrijarh Gavrilo potiče iz znamenite loze beretskih knezova Raškovića, rođen je u Štitkovu, a rano se zamonašio u nekom manastiru gde je izvanredno savladao kaligrafski rukopis i prepisivanje crkvenih knjiga. Zapisi ispisani patrijarhovom rukom otkriveni su u biblioteci na Kembridžu kao i u poznatom Četvorojevanđelju iz Arhiva SANU.
Svetkovina osvećenja spomenika, uz ugledne zvanice i narod Staroh Vlaha, planirana je za iduće leto.
 

Radije na vešala nego u drugu veru

Na tron raških vladika Gavrilo je postavljen 1643. godine, a za patrijarha je saborno izabran 1648. godine u manastiru Morača. Iz manastira Dubnica, koji je vekovima bio neugasivo kandilo pravoslavlja, a u doba "tamnog vilajeta" mesto tajnog sakupljanja Srba, čuvar pećkog tona i obnovitelj ove svetinje, patrijarh Gavrilo, krenuo je put Rusije u tajnu misiju oslobađanja porobljenih balkanskih naroda, kada su sve nade polagane u ruskog cara propale, vratio se tajno u Srbiju, ali je brzo prokazan. Turci su ga zarobili i odveli u Bursu (Mala Azija) gde je, nakon što ni za živu glavu nije hteo da promeni veru, obešen.

Ponedeljak 06.10.2014. 13:53
Lepa skulptura, i lepo je da se tradicija cuva. Narod bez secanja je kao tikva bez korena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online