Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.09.2014.
16:19
Alo A

Mića napustio Srbiju: Bio sam spona između Tadića i Dačića

Mića Jovanović, bivši rektor Univerziteta “Megatrend”, napustio je SPS, ali i Srbiju, i preselio se u Francusku, saznaje Alo. Jovanović je, povodom teksta o angažmanu Alise Marić u kom je spomenut, iz Francuske poručio da nema nameru da se angažuje u diplomatiji, kako su to tvrdili izvori Alo-a iz MSP-a.

Preselio se u Francusku: Mića Jovanović

- Ja sam prvi i poslednji put bio u Ministarstvu spoljnih poslova 19. juna 2014, na poziv ministra Dačića. Otišao sam na poziv ministra, zadržao se oko 15 minuta i tom prilikom ga obavestio da izlazim iz članstva Socijalističke partije Srbije. Odmah posle toga, narednih dana, moj sin Boško i ja istupili smo iz SPS-a - kaže Jovanović i u razgovoru za Alo otkriva kakvu je ulogu u prošlosti igrao u SPS-u, ali i na političkoj sceni Srbije.

- Posle 5. oktobra 2000. godine, kada je SPS bio u rasulu i nestajao sa političke scene, prihvatio sam 18 istaknutih članova te partije i zaposlio na Univerzitetu “Megatrend”, iako to niko nije tražio od mene. Bili su to moji partijski drugovi, koje sam hteo da zbrinem i zaštitim od dosovske harange. Nabrojaću samo neke od njih: Rajko Unčanin, Mirko Kulić, Živko Kulić, Milivoje Pavlović... Kasnije i Žarko Obradović i Vladan Kutlešić. Bili su tu i neki službenici sa Studentskog trga. Trebalo je stisnuti petlju i to uraditi u to vreme ostrašćenosti novih vlasti. Rizikovao sam i “Megatrend”, a i svoju karijeru - podseća Jovanović i dodaje da je 2008. godine “presudno učestvovao u pregovorima između SPS-a i DS da se napravi koalicija”.

- Bio sam spona između Borisa Tadića sa jedne strane i Mrkonjića, Dačića i Žarka Obradovića sa druge strane. Trčao sam između Užičke i “Kolinga”, gde je bio štab SPS-a, sa pomenutim vrhom rukovodstva SPS-a. Koalicija je napravljena, SPS se ponovo vratio u priču i dobio veliki broj ministarstava, predsednika Skupštine... - podseća Jovanović na dane u kojim je kako tvrdi odigrao ključnu ulogu za povezivanje DS-a i SPS-a. U znak zahvalnosti za njegov angažman, tadašnji predsednik Boris Tadić, nagradio ga je kako kaže "izuzetnim predavanjem 20. oktobra 2008. u trajanju od 2 sata i 20 minuta, pred prepunim amfiteatrom na Megatrendu.

- Sa suprugom Milicom sam se 8. avgusta preselio u Francusku, u Kan, gde već 15 godina imam drugi dom. Vilu na fotografiji, u kojoj sad živim, lično sam izgradio pre 15 godina - objašnjava Mića Jovanović.


Jovanović tvrdi i da je 2012. "ceo Univerzitet ‘Megatrend' ", sa 27.000 studenata i blizu 1.000 zaposlenih bio podrška SPS-u na izborima". Podseća da je lično aktivno učestvovao u kampanji, "od Subotice do Surdulice, a preko istočne Srbije", gde je i sam često govorio na skupovima.


Na poslednjim, vanrednim izborima, takođe je ceo “Megatrend” bio podrška SPS-u i Ivici Dačiću.

- Više puta je Jelko Kacin, tadašnji izvestilac EU za Srbiju i Balkan i moj lični prijatelj, na moju inicijativu dolazio u Beograd i smatram da je lično doprineo ulasku SPS-a u Vladu, u trenucima kada je to bilo više nego neizvesno - otkriva Jovanović.

Zašto je posle svega napustio socijaliste, objašnjava time što su oni n jemu okrenuli leđa kada mu je bilo najteže:

- SPS sam napustio 19. juna, posle kraćeg razgovora sa Ivicom Dačićem, i od tada nemam nikakve kontakte ni sa njim ni sa drugim članovima rukovodstva. Razlog za to bio je potpuno pasivan odnos Dačića i SPS-a prema meni i Univerzitetu “Megatrend” u periodu kada smo teško trpeli zbog najvećeg medijskog linča, koji nas je nepravedno zadesio i trajao punih šest nedelja.

Bivši rektor Megatrenda na kraju navodi da, iako je napustio zemlju, taj Univerzitet ostaje u njegovom stoprocentnom vlasništvu, ali i dodaje da "ne namerava da više išta radi u Srbiji".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 16:25
povedi i ostale prijatelje i idite bez traga
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online