Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 08.09.2014.
13:42
Beta A

Opozicija: Dajte svima besplatne zdravstvene kartice

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije zatražili su danas da svi građani besplatno dobiju nove elektronske zdravstvene kartice - umesto sadašnjih knjižica.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar
 

Opozicija smatra da je besplatna zamena knjižica karticama obaveza, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje jer on prikuplja novac od osiguranika. Zvanično je međutim najavljeno da će građani novu elektronsku karticu platiti po 400 dinara, a besplatno će kartice dobiti 1,2 miliona najsiromašnijih.

Po predloženoj izmeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zamena papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim karticama se odlaže se do 31. decembra 2016. godine. Prvobitno je bilo predviđeno da se taj posao okonča do avgusta ove godine.

Poslanici Demokratske stranke (DS), Nove demokratske stranke (NDS) i
Nove stranke (NS) tražili su da građani knjižice dobiju besplatno.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je u Skupštini Srbije da niko na tome ne zarađuje već će "građani samo platiti onoliko koliko košta pravljenje kartice". Lončar je rekao da je dogovor da ta cena bude 2,96 evra umesto 5,16 evra koliko je bilo predviđeno u vreme potpisivanja ugovora 2. februara 2010. godine, za izradu sedam miliona kartica.

Ministar je kazao da od 2010. nije urađeno ništa i da je pre dva meseca izbegnuta tužba strane koja je bila u obavezi da pravi kartice i htela da naplati šest miliona evra za oko 1,1 milion kartica koje su izradili.

Ministar je kazao da će nova elektronska zdravstvena kartica garantovati bolji uvid i kontrolu uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, smanjenje zloupotrebe svih utrošaka u procesu zdravstvene zaštite, postizanje maksimalne bezbednosti ličnih podataka osiguranika, bolji uvid davaoca zdravstvenih usluga u toku lečenja osiguranika i veću mogućnost kontrole rada lekara.

U raspravi o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju, poslanik DS Dušan Milisavljević, koji je lekar, kazao je da se Republički fond za zdravstveno osiguranje "hvali" da ima suficit, a 90 odsto građana u Srbiji loše živi, te je država dužna da izda zdravstvenu legitimaciju i pošalje je na kućnu adresu osiguranika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.09.2014. 14:33
Haloo ministre,u zdravstvu rade i ne doktori koji jedva prezivljavaju sa dvadesetak hiljada mesecno.Ne treba samo deca doktora da jedu,i drugih radnika deca su gladna.Loncar drzi i brani svoju profesiju,doktori kao sekta se stite.
Ponedeljak 08.09.2014. 15:01
Naravno da treba da budu besplatne. Nama su dobre i ove, a ako vi hocete druge, platite!!!
Utorak 09.09.2014. 09:20
Daleko ste vi od omražene prošlosti, kada je svako I M A O zdravstvenu knjižicu.... Sada polovina građana nema uopšte... poradite na tome, a nije ni potreban elektronski format.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online