Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.04.2010.
13:16 >> 20:33h
Tanjug A

Stajnberg: Srbija je ključni partner SAD

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg izjavio je danas da je Srbija ključni partner SAD u regionu.

Džejms Stajnberg

"Odnosi SAD i Srbije su odlični", ocenio je Stajnberg u intervjuu Tanjugu i dodao da njegova poseta Balkanu predstavlja podršku liderima u regionu za izgradnju zajedničke evropske budućnosti.

Stajnberg je ocenio da o nekim pitanjima, kao što je pitanje statusa još postoji duboko neslaganje Vašingtona i Beograda, ali da, kako je rekao, postoji zajednički interes u rešavanju problema kao što su kriminal, korupcija i bezbednost, carina.


"Ja sam razumeo da zvaničnici u Beogradu takođe smatraju da ima prostora za napredak na praktičnom nivou bez obzira što političke prepreke ostaju”, rekao je Stajnberg, prenosi KiM radio.


Stajnberg je rekao da će SAD pomoći u prevazilaženju problema koji postoje između Beograda i Prištine.


"Pokušaćemo da pomognemo da prevaziđete poteškoće u odnosima, koje postoje između vas i Republike Srbije, jer uprkos tim razlikama, mi vrlo snažno podržavamo i Srbiju i njenu budućnost u zajednici evropskih zemalja. Naš cilj je da se sve zemlje ovog regiona zajedno kreću napred", rekao je on.

"Srbija je ključni partner SAD u regionu", rekao je visoki američki zvaničnik i dodao SAD podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.
 

On je posebno istakao dobru saradnju dve države po regionalnim pitanjima, kao i u oblasti odbrane i saradnje policija.
 

Američki zvaničnik je istakao zadovoljstvo naporima koje Srbija i njen predsednik preduzimaju za rešavanje pitanja u regionu i za izgradnju evropske budućnosti Srbije.


Stajberg je posebno pozdravio usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, ocenivši da ona predstavlja veoma važnu i snažnu poruku.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Stajnberg je rekao da se SAD, i pored razlika koje postoje između Vašingtona i Beograda oko pitanja statusa, zalažu za pronalažanje rešenja praktičnih pitanja građana na Kosmetu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je obavestio Stajnberga o napredku koji je Kosovo postiglo u ambiciji da što pre ispuni kriterijume koji su preduslovi evropskih integracija.


"Razgovarali smo o tome šta Kosovo može da učini kako bi ostvarilo punu integraciju svih njenih građana, a među njima jednog dela građana srpske nacionalnosti koji još uvek oklevaju da se integrišu kako bi svi oni aktivno učestvovali i bili deo velikih procesa kroz koje trenutno prolazimo", rekao je Sejdiu.

"Obavestili smo gospodina Stajnberga o napretku koji je na Kosovu ostvaren poslednjih godina. To je suštinski napredak u izgradnji demokratske države, multietničkog društva i naših velikih napora na polju integracija svih zajednica i, u okviru toga, nastavka implementacije strategije za sever", rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

Dačić i Stajnberg o saradnji dve zemlje

Stajnberg i Dačić

Sa Stajnbergom je danas u Beogradu razgovarao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić o političkoj situaciji u Srbiji, kao i o saradnji dve države u borbi protiv kriminala.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, Dačić je američkom zvaničniku preneo da je Vlada Srbije stabilna i da je želja svih koalicionih partnera da se ona održi do kraja mandata.


Tokom susreta Dačića i Stajnberga istaknuto je zadovoljstvo dosadašnjim tokom saradnje MUP i bezbednosnih struktura SAD u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i da praksu dobre saradnje treba nastaviti.


Dačić je istakao da Srbija ima dobru saradnju sa zemljama u regionu, što je osnovni preduslov za uspešnu borbu protiv kriminala.


On je, takođe, naglasio da MUP želi i dobru saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, KFOR-om, UNMIK-om i EULEKS-om, jer je cilj Srbije da se na Kosovu i Metohiji održi mir i osigura bezbednost svih građana.


Ministarstvo unutrašnjih poslova daće pun doprinos ostvarenju tog cilja, naglasio je Dačić. Tokom razgovora pomenuto je i učešće pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u mirovnim misijama EU i povećanju broja naših pripadnika u misiji na Haitiju.

Stajnberg razgovarao sa Tadićem

 

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg razgovarao je u sredu uveče sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potvrđeno je Tanjugu u Pres službi predsednika Republike.


Visoki američki državni zvaničnik izjavio je danas Tanjugu da je pohvalio napore koje Srbija i njen predsednik preduzimaju za rešavnje pitanja u regionu i za izgradnju evropske budućnosti Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online