Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 04.09.2014.
19:20
Beta A

''Rusi nemaju tajnu vojnu bazu u Nišu''

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da Centar za vanredne situacije u Nišu ne predstavlja pokušaj "tajnog instaliranja ruske vojne baze" u Srbiji.

Ruski avioni i helikopteri nisu stalno u Nišu, već doleću po potrebi
 

"Centar u Nišu je isključivo namenjen potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Nije to nikakav tajni pokušaj instaliranja vojne baze, ali u Srbiji ima snažnih grupa koje stvaraju paranoične situacije i zbunjuju strance netačnim informacijama", rekao je Radić za agenciju Beta.

On je ocenio da u hipotetičkom slučaju direktnog ruskog vojnog prisustva u Srbiji, Centar u Nišu ne bi predstavljao ni olakšicu ni otežavajuću okolnost.

"Postoje druge tačke ako bi se zamislio takav fantastičan politički scenario direktnog ruskog vojnog prisustva u Srbiji. Toj svrsi može da posluži bilo koja vojna infrastruktura, a ne baš Niš", kazao je Radić.

Po njegovim rečima, ruski avioni i helikopteri nisu stalno u Nišu, već doleću u skladu s potrebama.

"Avioni IL-76, amfibije 'Berijev' i helikopteri KA-32, dolaze u Niš u slučaju potrebe njihovog angažovanja u vanrednim situacijama. Tamo je stalno bazirano skladište materijalno-tehničkih sredstava koje Rusima omogućava lakše održavanje letelica koje angažuju na gašenju požara širom Mediterana - od Portugalije do Turske", kazao je Radić.

Komentarišući najave rasta pritiska EU na Srbiju da zaoštri stav prema Rusiji, Radić predviđa kulminaciju pritisaka krajem septembra i početkom oktobra, kada u Srbiji treba da bude zajednička srpsko-ruska vojna vežba.

"Vlada Srbije je u raskoraku između onoga što želi kao strateško opredeljenje - a to je ulazak u EU, i želje da održi dobre odnose sa Moskvom. S obzirom da će se rat u Ukrajini nastaviti, kulminacija pritisaka na Srbiju nastupiće krajem septembra, kada će Vojska Srbije održati vojnu vežbu sa ruskim padobrancima", rekao je Radić.

Po njegovim rečima, ta vežba će, kao medijski eksponirana, poslužiti kao povod za još snažnije pritiske na vlast u Beogradu.

"Ulazimo u period sve većih pritisaka na Srbiju, čak i u onim segmentima u kojima zapadne zemlje imaju korektnu saradnju sa Moskvom. To je sasvim razumljiv odnos Zapada prema zemlji-kandidatu za ulazak u EU, jer se od takvih država često traži da urade i više o nekim pitanjima, od samih članica EU", ocenio je Radić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.09.2014. 19:32
Rusi moraju pomoći da se Srbija naoruža modernim oružjem jer će mo mi iz Srbije braniti Moskvu i obarati NATOU te kante što ima.
Četvrtak 04.09.2014. 20:35
Nažalost! Nije Ruska baza,ali bi bilo bolje da jest, neko bi nas pitao nešto? Ovako brišu cipele sa nama, a mi nemamo čime da lupimo u sto i kažemo Kosmet je Srbski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Četvrtak 04.09.2014. 21:22
Da nije izdajnik Tadic umesto UN prihvatio UMNIK koji je imao zadatak da zaokruzi nezavisno Kosovo,ruska baza na Kosovu bi ostala i sasvim drugacija situacija na terenu i u medjunarodnim odnosima,ovako dali smo i prodali veru za veceru,za prazna obecanja.A Vucic...samo nastavlja politiku dodvoravanja,i svoje predhodnike Tadica,Dacica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online