Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 18.08.2014.
21:59
telegraf.rs A

“Naš san je uređena i zadovoljna Srbija“

Lider SNS-a i premijer Srbije Aleksandar Vučić u uvodniku za SNS informator istakao je da je Vlada Srbije za prvih sto dana, uprkos brojnim preprekama, ispunila ono što je obećala.

Vlada stvorila osnov za razvoj moderne i uređene države: Aleksandar Vučić
 

“Iza nas je sto dana Vlade Republike Srbije i rezultati našeg rada su pred građanima Srbije. I pored brojnih prepreka i teških poplava koje su nas pogodile, ispunili smo ono što smo obećali. Od prvog dana krenuli smo da menjamo stvari, i potpuno je jasno da je talas promena nezaustavljiv.

Stvorili smo osnovu za razvoj moderne, uređene države, i sada je pred nama šest novih grupa zadataka, o čemu sam već pisao u tekstu za jedan dnevni list. Pre svega, to je stvaranje neuporedivo boljeg poslovnog ambijenta. Veoma sam ponosan na to što su doneti brojni reformski zakoni, a posebno Zakon o radu, koji je kamen-temeljac za sve promene koje u Srbiji hoćemo da ostvarimo, a, pre svega, za promenu sopstvene svesti i pristupa radnim obavezama.

Borba protiv sive ekonomije i reforma javnih preduzeća

Tu je i stvarna i žestoka borba protiv sive ekonomije. Na ovom polju donet je novi Zakon o poreskom postupku i administraciji, i angažovano je 400 novih poreskih inspektora, zbog čega ćemo, prvi put, imati temeljnu kontrolu i sankcionisanje neprijavljivanja zaposlenih u privatnom sektoru. I Bezbednosna agencija postigla je prve ozbiljnije rezultate u borbi protiv šverca cigareta i rezanog duvana.

Treću grupu zadataka čini suštinska reforma javnih preduzeća, i upravo će to biti najveća muka i problem za srpsku državu. Državna preduzeća doživljavana su kao partijske prćije, i od tih kompanija napravljeni su privredni bogalji, kojima država daje novac da bi preživeli. To mora da se menja. Zato kreću smene direktora i novi konkursi za izbor rukovodilaca u javnim preduzećima. Merilo uspeha biće rezultati, odnosno smanjenje gubitaka i povećanje profita. Neće više biti mesta za direktore koji su se srodili sa foteljom i funkcijom, a uvek su nekako bežali od rezultata, a i rezultati od njih.

Novi zakoni

Sledeća grupa zadataka je rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, a na ovom polju doneli smo Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju. Svuda gde je moguće da pronađemo strateškog partnera, Vlada će pomoći i subvencionisati opstanak preduzeća i zaposlenih. Tamo gde nije moguće, radnicima ćemo platiti otpremnine. Moramo promeniti sistem u kojem se ne bavimo ekonomijom, već plaćamo socijalni mir bez ikakve, ili uz nedovoljnu, privrednu aktivnost, koji direktno u propast vodi i ta preduzeća, i zaposlene, i državu.

Uređenje javnih finansija i mere fiskalne konsolidacije politički su najosetljivija pitanja. Ove mere, bilo da je reč o smanjenju plata u javnom sektoru, ili nečem drugom, imaju smisla samo ako sprovodimo sve ostale. Potrebna je odlučnost najvećeg dela društva da se sprovede u delo plan reformi, koje je Vlada usvojila, jer, u protivnom, suočićemo se samo sa još većim problemima i završiti kao neke od zemalja u okruženju.

Reforma javne administracije

Među važnim zadacima je i reforma javne administracije, i donošenje Zakona o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da birokratske procedure svede na minimum i izdavanje građevinskih dozvola pretvori u brz, rutinski posao. Naravno, veoma je važno da promenimo i odnos naše administracije prema građaninu.

Po ko zna koji put vam kažem da put pred nama nije lak. Jedino napornim i posvećenim radom možemo da ispunimo naš san o stvaranju moderne srpske ekonomije. Ne radi Vlada sve ovo zbog neke imaginarne Evrope, zbog članstva u bilo kojoj organizaciji, niti zbog bilo kakvih snova o ujedinjenom svetu, ili nekom njegovom delu. Imamo samo jedan san – pristojnu, uređenu i zadovoljnu Srbiju. I ne štedimo se da bismo taj san ostvarili.”

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.08.2014. 22:19
Srbija je zemlja koja će u budućnosti gledati kroz tamnički prozor..to vam je bio i cilj.
Ponedeljak 18.08.2014. 22:17
Istina je da si se ugradijo u JAT i ostavijo Srbiji da sve to plati donijo si zakon ne o radu nego o iskorištavanju ljuckog resursa nešto što niste mogi da ukradete nego će te na prisilu ludima oduzeti sva prav čak možda i pravo na život radi lopova koji su opljačkali Srbiju i tog opljačkanog kapitala.
Ponedeljak 18.08.2014. 22:49
Nisi to obecavao narodu pre izbora.Povukao je Radulovicev zakon o radu a doneo gori,smanjuje plate i penzije svima bez obzira da li prima neko 10,20,30,ili 100 hiljade,svima linearno,a nije isto.Zakon o privatizaciji je da bih se jos malo sto je ostalo rasprodalo zarad provizije,izdao si narod na Kosovu,priznao Kosovo i dobice stolicu u UN kako si obecao baba Merkelovoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online